Kdo hledá, najde...

Historie

Více o soutěži
Porota
Pravidla
Přihláška


2023

Absolutním vítězem soutěže a titulem Nejlepší biopotravina roku 2023 se může pyšnit Bio slanina z přeštického prasete od Biofarmy Sasov. Zvítězila i ve své kategorii Biopotraviny živočišného původu.  Mezi další oceněné výrobky soutěže Nejlepší biopotravina roku 2023 v jednotlivých kategoriích patří:

Steaková biomasa: Hovězí tomahawk steak BIO  Mitrovský dvůr

Biovíno: Ryzlink rýnský, novosedelské slámové víno, ročník 2021 – Bio vinařství Víno Marcinčák Mikulov

Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky: Velká rajčatová ochutnávka – Živá farma

Biopotraviny rostlinného původu: Hostětínský mošt Jablko – Moštárna Hostětín.

Všechny přihlášené výrobky v soutěži posuzovala osmnáctičlenná porota.


2022

Absolutním vítězem soutěže se stal a titul Nejlepší biopotravina roku 2022 si odnesl BIO sýr s bílou plísní z Ekofarmy Javorník. Zvítězil i ve své kategorii Biopotraviny živočišného původu.

Mezi další oceněné výrobky soutěže Nejlepší biopotravina roku 2022 patří: Hovězí sirloin steak stařený Bio z Mitrovského dvora, který zvítězil v kategorii Steaková biomasa.

Tramín červený 2019, výběr z hroznů z Bio vinařství Víno Marcinčák Mikulov je vítězem kategorie Biovíno.

Džem Bio černý rybíz výběrový od Marmelády Šafránka ovládl kategorii Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky.

Sunday morning bylinný čaj od Native way obsadil první příčku v kategorii Biopotraviny rostlinného původu.


 

Do 21. ročníku vstoupilo prestižní klání s novým názvem a logem. Jméno této prestižní soutěže se změnilo z původního Česká biopotravina roku na Nejlepší biopotravina roku. 

 


2021

Celkovým vítězem se stal Bio tvaroh z Ekofarmy Javorník. Mezi další oceněné produkty patří cibulové chutney, jehněčí steak nebo jablečný mošt. Překvapila steaková masa. O titul v jubilejním dvacátém ročníku bojovalo 123 biopotravin a biovín. Soutěž určenou tuzemským producentům biopotravin pořádá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců.

Odborná porota hodnotila produkty v pěti různých kategoriích a také volila celkového vítěze. Tím se stal Bio tvaroh z Ekofarmy Javorník, který zároveň vyhrál i ve své kategorii Biopotraviny živočišného původu. 

Kategorie Biopotraviny rostlinného původu: Mošt Bio Jablko Jadernička od Marka Šenkeříka z Moštuj.

Kategorie Steaková masa: Jehněčí T-Bonek steak BIO od Farma Rudimov s.r.o.

Kategorie Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky: BIO Cibulové chutney od Ekofarma Lejčkov.

Kategorie Biovíno: Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2018 z Vinařství Barabáš.

Titul Champion bílých vín patří rodinného vinařství VINO CIBULKA z Mikulova s vínem Ryzlink vlašský Organic 2018, pozdní sběr. Šampionem červených vín je Rulandské modré 2018, výběr z hroznů od Rodinné vinařství Pavel Binder z Rakvic.

Nejlepší kolekce se podle sommelierů, kteří se sešli 12. 8. v Národním vinařském centru ve Valticích, povedla sestavit ve Víno Marcinčák z Mikulova.


2020

Celkovým vítězem se stalo sušené hovězí maso z Mitrovského dvora na Vysočině. Mezi dalšími oceněnými je kolekce bylinných čajů nebo lahůdková chilli pasta. O titul letos bojovalo 150 biopotravin a biovín. Soutěž určenou tuzemským producentům biopotravin pořádá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců.

Odborná porota hodnotila produkty v pěti různých kategoriích a také volila celkového vítěze. Tím se stalo sušené hovězí maso od Mitrovský dvůr a.s, které zároveň vyhrálo i ve své kategorii Biopotraviny živočišného původu. 

Kategorie Biopotraviny rostlinného původu: Lahůdková chilli pasta od Svobodný statek na soutoku o.p.s.

Kategorie Steaková masa: Jehněčí hřbet – hřebínek (french rack) – BIO od Farma Rudimov s.r.o.

Kategorie Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky: Kolekce Bio bylinných čajů Květomluva od Květomluva Zuzana a Radek Fryzelkovi

Kategorie Biovíno: Ryzlink Rýnský, pozdní sběr 2017, viniční trať Janův vrch od Víno Marcinčák

Titul Champion bílých vín patří rodinného vinařství VINO CIBULKA z Mikulova s vínem Ryzlink vlašský Organic 2018, pozdní sběr. Šampionem červených vín je Bokovka 18 2018, jakostní víno známkové od Víno Marcinčák.


2019

Hlavní cenu soutěže a zároveň kategorií Biopotraviny živočišného původu 18. ročníku získal produkt Kaštánkovo sušené maso vepřové s tymiánem a zázvorem BIO od Ing. Spitzové. V dalších kategoriích u poroty zabodovaly tyto produkty: vítězem kategorie Biopotraviny živočišného původu-mléčné výrobky je Buvolí labneh BIO od Ing. Anna Page, nejlepším bio steakovým masem je Bio hovězí rib eye steak stařený od Mitrovský dvůr, a.s., v kategorii Biopotraviny rostlinného původu zabodoval Bio Bohemia olej makový nefiltrovaný od Bohemia Olej s.r.o., nejlepší biopotravinou v sekci pro gastronomii, pochutiny a ostatní jsou BIO švestková povidla od David Ryšavý a nejlepším biovínem roku 2019 byl vyhlášen Ryzlink rýnský, slámové víno 2015 od Víno Marcinčák. Titul Champion bílých vín patří Vinařství Volařík s vínem Hibernal 2018, pozdní sběr. Šampionem červených vín je La Grande Bouffe Cabernet Sauvignon 2015, pozdní sběr z  rodinného vinařství VINO CIBULKA z Mikulova. Zájem o účast v soutěži Česká biopotravina každoročně roste. V letošním ročníku se přihlásilo 142 produktů ekologického zemědělství z celé České republiky a z toho 64 biovín.


2018

Mezi nejlepší produkty ekologického zemědělství z české produkce patří například hovězí bio steak z farmy Mitrovský dvůr, který byl oceněn hlavní cenou soutěže. Odborná porota v čele s Pavlem Maurerem měla v letošním ročníku opravdu z čeho vybírat. Přihlášeno bylo celkem 104 produktů z celé České republiky, a z toho 43 biovín. Hlavní cenu soutěže a zároveň kategorii Steaková bio masa vyhrál Hovězí tenderloin steak bio od farmy Mitrovský dvůr, a.s. V dalších kategoriích u poroty zabodovaly tyto produkty: v kategorii Biopotraviny rostlinného původu porota vybrala Meruňky s levandulí a medem – extra džem od Marmelády Šafránka s.r.o., nejlepší Biopotravinou živočišného původu roku 2018 se stal BIO Čerstvý sýr s bylinkami od farmy JAVORNÍK-CZ s.r.o., jako nejlepší potravinu v kategorii Biopotraviny pro gastronomii, pochutiny a ostatní zvolila porota BIO Med medovicový od Ing. Dušana Michálka a vítězem kategorie Biovíno je Ryzlink rýnský, slámové víno ročník 2015 od Víno Marcinčák. Tato společnost získala také titul Champion bílých vín- Ryzlink vlašský, výběr z cibéb, ročník 2015. Šampionem červených vín je Rulandské modré, natur – výběr z hroznů 2015 od Rodinné vinařství Pavel Binder z Rakvic. Nejlepší kolekce vznikla od Víno Marcinčák.


2017

Sterilované patizony z Turnovska získaly titul Česká biopotravina 2017. Od poroty obdržely nejvyšší počet bodů z 80 vzorků, které byly do 16. ročníku soutěže přihlášeny. Nejlepší biopotravinou živočišného původu je Sýr Sv. Barbory  – přírodní zrající sýr od  Bio Vavřinec a Kosař, s.r.o. V kategorii Biopotraviny pro gastronomii, pochutiny a ostatní získal ocenění  bylinný čaj v nálevových sáčcích Tady roste radost od společnosti Sonnentor s.r.o., nejlepším biovínem je Ryzlink rýnský, slámové víno 2015 od společnosti Víno Marcinčák. Tato společnost získala také titul Champion červených vín- Frankovka, slámové víno, ročník 2012. Šampionem bílých vín je Chardonnay barrique – výběr z hroznů 2015 od Bohemia Canopus ze Starovic.


2016

Z devíti desítek přihlášených výrobků do 15. ročníku soutěže Česká biopotravina vybrala porota pod vedením Pavla Maurera vítěze. Stala se jím Bio Trhaná paštika z přeštíka od Josefa Sklenáře z Biofarmy Sasov. V kategorii Biopotraviny živočišného původu byl oceněn rovněž Biohermelín z ekofarmy Javorník. Vítězem kategorie Biopotraviny rostlinného původu se stal Hostětínský mošt jablko meruňka bio. Bio Kostní vývar, také z Biofarmy Sasov, jako inovativní výrobek pro české kuchaře s přehledem zvítězil v kategorii Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní.

Nejpočetněji byla již tradičně zastoupena kategorie biovín, do které tuzemští výrobci přihlásil 49 vzorků. Jako nejlepší bylo oceněno Rulandské šedé – výběr z hroznů 2015 od Petra Marcinčáka z Mikulova. Rulandské šedé – jakostní víno odrůdové 2015 stejného vinaře se stalo i šampionem bílých vín. Nejlepší červené biovíno je Merlot – výběr z hroznů 2011 od Bohemia Canopus ze Starovic. Nejlepší kolekce se podle sommelierů, kteří se sešli 19. 8. v Národním vinařském centru ve Valticích, povedla sestavit ve Vinařství Jaroslava Drmoly v Bavorech.


2015

14. ročníku soutěže Česká biopotravina 2015 se zúčastnilo celkem 81 výrobků. Porotci v čele se zástupci Státní zemědělské a potravinářské inspekce ČR hodnotili pestrou škálu biopotravin – od chleba, přes mléčné výrobky až po ovocné šťávy a sirupy. Nejpočetněji obsazenou kategorií bylo biovíno se 33 vzorky. Objevily se i potraviny na českém trhu ojedinělé – například biohermelín, raw zmrzlina, či ghí-přepuštěné máslo, ba dokonce patentované levandulové víno. Na druhou stranu však byly zastoupeny výrobky zcela tradiční – jako dršťková polévka nebo kefír.

Vítěznou Českou biopotravinou pro rok 2015 se stala Biorajčata ve vlastní šťávě, která byla vypěstována a zpracována na Horňácké farmě v Hrubé Vrbce na Hodonínsku. Od stejného výrobce bodovalo Bio medvědí pesto, a to v kategorii Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky. V kategorii Biopotraviny živočišného původu zvítězila Bio dršťková polévka od Josefa Sklenáře z Biofarmy Sasov. Vítězem kategorie biovíno se stalo Novosedelské slámové víno – Frankovka, ročník 2012, kterou vyrobil Petr Marcinčák z Mikulova.

Slavnostní předání ocenění výrobcům vítězných potravin se uskuteční při příležitosti společenského večera mezinárodní konference ekologického zemědělství Bioakademie 2015 na zámku v Lednici, a to 10. září 2015. Samozřejmě, výrobky, které porotu zaujaly, zde budou k ochutnání.

Zástupci Horňácké farmy, kde byla vyrobena vítězná rajčata, se díky partnerovi soutěže Nurnberg Messe GmbH v zastoupení společnosti PROveletrhy, s. r. o., vydají na inspirační pobyt na BIOFACH 2016 do Norimberku, aby načerpali další nápady pro rozšíření sortimentu tuzemských biovýrobků.


2014

Českou biopotravinou roku 2014 se stalo Bio konopné sádlo z ekologicky chovaných prasat z Vysočiny. V dílčích kategoriích soutěže uspěly sterilované Černíkovické okurky Miloše Kurky (Královéhradecký kraj) a Bio cukrový hrášek z Horňácké farmy v Hrubé Vrbce (Jihomoravský kraj). Biovínem 2014 se stalo Rulandské šedé, oranžové víno, výběr z hroznů 2013, společnosti Víno Marcinčák (Jihomoravský kraj).

Oceněné výrobky dílčích kategorií budou moci výrobci označit logem České biopotraviny 2014 pro danou skupinu produktů. Celkový vítěz pak má právo užívat pro svůj výrobek označení Česká biopotravina 2014. Ceny si vítězní výrobci převzali při slavnostním večeru u příležitosti mezinárodní konference Bioakademie 11. září 2014 na zámku v Lednici.


2013

Českou biopotravinou roku 2013 jsou Černíkovické beraní rohy pěstitele Miloše Kurky. Vlastnoručně vypěstované a nakládané papriky porotu přesvědčily chutným nálevem dle originální receptury. Z bezmála stovky tuzemských biovýrobků Černíkovické beraní rohy jako nejlepší vybrala odborná porota v čele s Pavlem Maurerem. Černíkovické beraní rohy byly samozřejmě hodnoceny jako nejlepší také v dílčí kategorii Biopotraviny rostlinného původu. Špičkou mezi bioprodukty živočišného původu je Šonovský kmet – tvrdý sýr z ovčího mléka vyrobený na farmě Moniky Menčíkové na Broumovsku. V kategorii Biopotraviny pro gastronomii, pochutiny a ostatní výrobky získal nejvyšší počet bodů Kvasný ocet vinný s bazalkou Ing. Josefa Abrleho z jižní Moravy.  Sem míří i další ocenění. Šampionem mezi biovíny je slámové víno Frankovka 2012 společnosti Víno Marcinčák.  Další v pořadí skončil Hibernal, pozdní sběr 2011, Vlastimila Peřiny, který lze doporučit zejména milovníkům „biobílého“.

Předání ocenění výrobcům bioproduktů zvítězivších v jednotlivých kategoriích proběhlo 11. září 2013 při příležitosti mezinárodní konference ekologického zemědělství Bioakademie 2013. Slavnostní večer se uskutečnil v areálu Státního zámku Lednice. Výrobce vítězné biopotraviny s možností uvádět logo soutěže na etiketě získá také šanci sbírat zkušenosti v cizině. Organizátoři mezinárodního veletrhu BioFach, partnera soutěže, poskytli Miloši Kurkovi vícedenní návštěvu norimberského veletrhu v roce 2014.


2012

Nejlepší Českou biopotravinou roku 2012 je Kozí biomáslo společnosti AMALTHEA, s. r. o., z Hvozdu u Prostějova v Olomouckém kraji. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhlo u příležitosti Bioakademie 2012, mezinárodní konference ekologického zemědělství v Lednici.

Vítězové dílčích kategorií:

Mlýnské a pekárenské výrobky:
Statek Tilia, s. r. o. – Radešovský žitný chléb se slunečnicí

Mléko a mléčné výrobky:
AMALTHEA, s. r. o. – Kozí biomáslo

Maso a výrobky z masa:
Řeznictví U Kusáků, s. r. o. – Jehněčí klobása s hovězím masem bio

Nápoje:
Moštárna Hostětín, s. r. o. – Hostětínský mošt jablko&rakytník bio

Výrobky z ovoce a zeleniny:
Statek Tilia, s. r. o. – Cecilčin Bio Džem

Pochutiny a ostatní výrobky:
Extrudo Bečice, s. r. o. – Crispins kukuřičná bio tyčka

Výrobky pro gastronomii:
Statek Tilia, s. r. o. – Císařské brambůrky

Biovíno:
Gotberg, a. s. – Pálava 2010 výběr z hroznů

O titul Česká biopotravina roku 2012 se ucházelo celkem 83 biopotravin, což je nejvíce v historii soutěže. Posunutí termínu klání letos poprvé umožnilo účast sezónních produktů. Nechyběly proto například ovčí a kozí sýry nebo čerstvá zelenina. Rekordní zájem o soutěž byl především mezi ekologicky hospodařícími vinaři. Druhou nejvíce obsazenou kategorií byla kategorie Mléko a mléčné výrobky.

Celkový vítěz i vítěz kategorie Mléko a mléčné výrobky je kozí biomáslo vyráběné Blankou a Ivanem Hrbkovými přímo na ekofarmě ve Hvozdu. „Kozí biomáslo je luxusní výrobek. K výrobě kozího biomásla je nutné získat potřebné množství smetany, což je v případě kozího mléka náročnější. Kozí biomáslo je jemnější a lépe stravitelné, vhodné i pro děti,“ uvedl Ivan Hrbek.

Českou biopotravinu roku 2012 vybírala odborná komise v pondělí 17. září 2012 v Praze. Zasedla v kavárně v budově divadla Minor, a to ve složení: Michal Hugo Hromas – Rozinky a mandle, šéfkuchař a poradce pro gastronomii, Ing. Tomáš Tesař – náměstek ministra životního prostředí, Ing. Martin Leibl, PhD. – oddělení ekologického zemědělství Ministerstva zemědělství ČR, Kateřina Nesrstová – PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, Věra Strnadová (foodblog U Věrušky v kuchyni), Julie Kalodová (Nazeleno.cz), Eva Klánová – Retail Info a Jan Valeška – PRO-BIO Liga. Porota posoudila na 52 vzorků biopotravin. Následující den se sešla v Kutné Hoře komise degustátorů pod vedením pana Jiřího Čábelky, aby ohodnotila celkem 31 soutěžních vzorků bio vín.  Šampionem se stala Pálava 2011 výběr z hroznů od společnosti Gotberk, a. s., z Popic. Nejlepším bílým vínem je Hibernal 2007 PS od společnosti Vinselekt Michlovský, a. s. Nejlepším červeným vínem se stalo Rulandské modré 2011 vzh od společnosti Vinné sklepy Kutná Hora, s. r. o.Nejúspěšnějším výrobcem biopotravin v letošním ročníku soutěže je Statek Tilia, s. r. o., z Radešova v Královéhradeckém kraji, neboť jeho výroky zvítězily hned ve třech kategoriích.

„Jsem velmi potěšena, že se sešlo velké množství výrobků, takže jsme mohli posoudit rozmanité produkty. Soutěž dokazuje, že v České republice existuje široká bioprodukce, i když ne vždy se jedná o masovou výrobu dostupnou v supermarketech,“ sdělila Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců – organizátora soutěže.

Soutěž Česká biopotravina roku 2012 se konala pod záštitou ministra zemědělství Petra Bendla. Manželé Hrbkovi se mohou díky podpoře veletrhu Biofach těšit na inspirativní exkurzi na největší veletrh s bioprodukty, jež se koná v Norimberku.


2011

Vítězem kategorie mléko a mléčné výrobky se stal celkový vítěz soutěže ovčí sýr Arnika z Horského statku Abertamy. Nejlépe hodnoceným v kategorii mlýnské a pekárenské výrobky byly Bezlepkové bioperníčky z Biopekárny Zemanka. Nejlepším nápojem se dle poroty stal Vinný mošt Veltlínské červené rané BIO 2011 od moravského vinaře Pavla Bindera.
Porotce zaujal a vítězem kategorie výrobky z ovoce a zeleniny se stal Barunčin BIO džem ze Statku Tilia.

Kategorii biovýrobky pro gastronomii vyhrála PRO-BIO, obchodní společnost s.r.o. s výrobkem BIOLINIE Ječné lívance. V kategorii vína z ekologických hroznů zvítězil Hibernal víno s přívlastkem pozdní sběr 2009 z produkce společnosti Vinselekt Michlovský.


2010

Vítězem devátého ročníku soutěže a tedy Českou biopotravinou roku 2010 byl vyhlášen Kančí biolovečák z Biofarmy Sasov Josefa Sklenáře. Odborná porota vítěze vybrala mezi dalšími 42 nominovanými biopotravinami.
I v tomto roce byly kromě hlavní ceny vyhlášeni vítězové jednotlivých produktových kategorií. Vítězem kategorie mléko a mléčné výrobky se stal Jogurt bílý 3 % z Mlékárny Valašské Meziříčí, vyráběný pro maloobchodní značku „naše bio“. Nejlépe hodnoceným v kategorii mlýnské a pekárenské výrobky byl Chléb pšenično-žitný cereální s Nopalem BIO z biopekárny Country Life s.r.o. Porotce velmi zaujala a vítězem kategorie výrobky z ovoce a zeleniny se stala Hrušková bioláda od Hany Němcové z rodinné farmy Koldokol. Kategorii biovýrobky pro gastronomii vyhrála společnost Extrudo Bečice s.r.o. s výrobkem Bio Lívance. S velkým napětím byly očekávány výsledky v nově otevřené kategorii vína z ekologických hroznů. Vítězem se stala Malverína pozdní sběr 2007, suché, z produkce společnosti Vinselekt Michlovský.


2009

Českou biopotravinou roku 2009 se stal švestkový biodžem vyráběný společností Heliavita ve spolupráci s firmou TopBio. Vítězové převzali cenu včera večer na slavnostním vyhlášení výsledků v Praze. Do 8. ročníku soutěže nominovalo 18 výrobců biopotravin celkem 39 výrobků v 6 kategoriích. Tradičně nejvíce obsazenou kategorií byla kategorie mlýnské a pekárenské výrobky. Porota za vítěze určila výrobek AMÁLKA BIO smetana ke šlehání 33 % tuku z Lacrumu Velké Meziříčí, která je nadchla skvělou chutí a konzistencí. Složitý výběr měli porotci v kategorii maso a výrobky z masa, kde museli vítěze vybrat z celkem 6 nominací. Vítězem kategorie se nakonec stalo Biokuřecí maso z českých ekologických farem vyráběné společností Biopark. Čtyři výrobci nominovali své výrobky do kategorie nápoje. Porotce nejvíce zaujala Rakytníková šťáva 100% od firmy Miloslav Košek – EKOPLANET – líbilo se především využití pozitivních zdravotních účinků netradičního ovoce. Vítězem kategorie výrobky z ovoce a zeleniny a zároveň vítězem celé soutěže se stal švestkový džem. V kategorii pochutiny a ostatní potravinářské výrobky porotci jako vítěze vybrali NATURVIA Bio tofu Strips od firmy VETO ECO za výbornou chuť, netradiční zpracování tofu a také za velmi zdařilé grafické zpracování obalů celé řady výrobků NATURVIA.


2008

Českou biopotravinou roku 2008 je Vitaminátor 100% jablečná šťáva, který vyrábí Slavomír Soška na Opavsku.
Do sedmého ročníku soutěže přihlásilo 27 českých potravinářských firem celkem 52 biopotravin. Kategorii mlýnské a pekárenské výrobky vyhrály Čoko-kokosky s fair trade kokosem a kakaem Bio z Biopekárny Zemanka.  Vítězem kategorie mléko a mléčné výrobky se stalo biomáslo z Polabských mlékáren. V kategorii maso a masné porotu nejvíce zaujalo Bio jehněčí na gril s rozmarýnem firmy Biopark. V kategorii ovoce a zelenina a výrobky z nich zvítězil Višňový biodžem Hamé. Vítězem kategorie Pochutiny a ostatní potravinářské výrobky se stal Bio bramborový knedlíkvyráběný Josefem Sklenářem z Jihlavy. V kategorii nápojů zvítězil Vitaminátor 100% jablečná šťáva, celkový vítěz soutěže. Vítězem kategorie Bio výrobky pro gastronomii byly vyhlášeny Bio brambory vařené vakuované, vyráběné panem Josefem Sklenářem z Biofarmy Sasov u Jihlavy.


2007

Pošumavský bio med ekologického včelaře Jan Pintíře byl vybrán odbornou porotou jako Česká biopotravina roku 2007. Vítězem kategorie pečivo se staly Celozrnné špaldové krekry s dýňovým semínkem a česnekem z Biopekárny Zemanka-Jan Zeman. Vítězem „mléčné“ kategorie se stal Bio kysaný nápoj jahoda z Mlékárny Valašské Meziříčí spol. s r.o…
V kategorii bio nápoje zvítězil Hostětínský sirup z černého bezu, vyráběný společností Tradice Bílých Karpat s.r.o. Kromě uvedených vítězů kategorií a celkového vítěze se v Top 10 nejúspěšnějších biopotravin loňského roku ještě umístily tyto biopotraviny: Bio jogurtový drink z mlékárny OLMA, a.s., Bio dýňové gomasio společnosti bio nebio s.r.o., Bio hovězí zadní bez kosti nominované společností Moravan a.s. Petřvald, Čoko-kokosky se špaldovou moukou a Celozrnné špaldové krekry se sezamem a sojovou omáčkou z Biopekárny Zemanka a Hruško-jablečný bio mošt Olgy Syrovátkové-Zámecké sady Chrámce.


2006

Prestižní titul Česká biopotravina roku 2006 získala Mlékárna Valašské Meziříčí za Bio kysaný nápoj. Porota kromě hlavní ceny udělila také tři čestná uznání, z toho dvě pro Bio vejce Pavel Kýr a Bio vejce Abatis za rozšíření ekologických chovů nosnic v České republice a zpřístupnění bio vajec spotřebitelům a zpracovatelům, především pekařům, cukrářům a kuchařům. Třetí čestné uznání získala řada polotovarů – Biolinie Jahelník, Pohankový dezert a Bulgur s červenou čočkou – od Pro-Bio obchodní spol. s r.o. za marketingový koncept reagující na potřeby trhu zavedením rychle připravitelných pokrmů a za atraktivní obal, který posouvá biopotraviny mezi běžnou produkci.


2005

Titul „Česká biopotravina roku 2005“ převzali za Bio kváskový chléb a pečivo manželé Jan a Hana Zemanovi, kteří provozují bio pekárnu Albio v Praze. Odborná porota ve čtvrtém ročníku soutěže udělila vedle hlavní ceny také tři čestná uznání. V Do soutěže bylo nominováno celkem patnáct biopotravin. Vedle titulu „Česká biopotravina roku 2005“ udělila odborná porota tři čestná ocenění. Za „pokračování a rozšíření kvalitního masného bio programu“ jej získal loňský držitel titulu, pan Josef Sklenář z Biofarmy Sasov. Kozí farmu Březí ocenila porota čestným uznáním za její Jihočeské kozí máslo čerstvé, „vynikající a jedinečný výrobek“. Třetí čestné uznání putuje do Jizerských pekáren za „chuťově výborný a praktický bio výrobek pro širokou spotřebitelskou veřejnost“: Směs na bio chléb, vhodný pro pečení například v domácí pekárně.


2004

Titul „Česká biopotravina roku 2004“ získal za Bio Uherák pan Josef Sklenář z ekofarmy Sasov. Porota ohodnotila Bio Uherák jako „první biopotravinu tohoto typu na českém trhu“, a výrobek z vysokou přidanou hodnotou. Bio Uherák je plísňový fermentovaný trvanlivý tepelně neopracovaný salám bez stabilizárotů, barviv či konzervantů a jako surovina je použito bio vepřové maso z jatečných půlek prasat a hovězí maso z ekofarmy Sasov, biokoření, mořská sůl a jedlá plíseň.  Zahradnictví „Luční Údolí“ Velehrad získalo čestné uznání za „Barevné čínské ředkve a tuřínek“. Porota velmi vysoko hodnotila unikátnost sortimentu Foto Redkve biozeleniny, které Zahradnictví „Luční Údolí“ Velehrad nabízí – čínské ředkve jsou netradiční druhy zeleniny, v Evropě téměř nepěstované.


2003

Českou biopotravinou roku 2003 se stala kolekce výrobků z kozího mléka rodinné farmy Pavla a Jitky Dobrovolných z Ratibořic u Jaroměře nad Rokytou. Série mléčných kozích produktů „Mléčná strava v BIO„, která obsahovala jogurt, jogurtové mléko, kefír, žervé a tři typy sýrů, byla odbornou komisí oceněna pro šířku produktové škály, vysokou chuťovou kvalitu jednotlivých výrobků, jednotný vizuální styl a praktičnost. Vedle titulu „Česká biopotravina roku 2003“ udělila porota čtyři čestná ocenění.  Společnost Biopark s.r.o. z Velkého Šenova získala čestné uznání za uvedení biomasa na český trh a jeho dostupnost širokému okruhu spotřebitelů. Firma Zámecké sady Chrámce u Mostu obdržela čestné uznání za praktický a inovativní obal bio hruškového a třešňového moštu, ve kterém díky speciální technologii nedochází ke kontaminaci a mošt je možno přechovávat dlouho po otevření bez znehodnocení obsahu. Za rozvoj českého trhu s biopotravinami a vytvoření mostu mezi ekologickými chovateli mléčného skotu a spotřebiteli bylo uděleno čestné uznání společnosti Olma a.s., jež vloni uvedla na trh mléko v bio kvalitě, které se za velmi krátkou dobu stalo co do objemu nejprodávanější biopotravinou v České republice. Další čestné uznání získala farma Filoun pana Josefa Šourka za výrobu tradičního a kvalitního regionálního bio másla, prodávaného pod značkou Filounské máslo.


2002

Za rok 2002 získal ocenění „Česká biopotravina roku“ výrobek: Bio Jablečný mošt – výrobce: občanské sdružení Tradice Bílých Karpat, Hostětín Čestné uznání získaly: Biopečivo – Pekárna K+K Blansko, Špaldoto, Pohanková sekaná  – Pro Bio, s.r.o. a Kolekce 16ti druhů koření rodina Abrlova, Pavlov u Břeclavi.