V soutěži o nejlepší českou biopotravinu je rozhodnuto. Titul Česká biopotravina roku 2021 si odnáší Bio tvaroh z Ekofarmy Javorník. Mezi další oceněné produkty patří cibulové chutney, jehněčí steak nebo jablečný mošt. Překvapila steaková masa. O titul v jubilejním dvacátém ročníku bojovalo 123 biopotravin a biovín.
Absolutním vítězem se stal tradiční mléčný výrobek
V soutěži určené tuzemským producentům biopotravin hodnotí prudukty odborná porota. Ta letošní měla 18 členů a volila nejlepší produkty v pěti různých kategoriích a také vybírala celkového vítěze. Tím se stal Bio tvaroh z Ekofarmy Javorník, který současně zvítězil i ve své kategorii Biopotraviny živočišného původu. Na český trh jej ekofarma dodává od roku 2015. „Než se dostane k zákazníkům, trvá jeho výroba kolem 24 hodin. Zákazníci ho seženou v obchodech ve Zlínském kraji, ale například i v Praze nebo v e-shopu,“ prozrazuje Marta Buzašová, vedoucí mlékárny Ekofarmy Javorník. A jak jej mají zákazníci nejraději? „Našlehaný s mlékem a cukrem jako tvarohový krém. A pak také do šlehaných tvarohových dezertů, do pomazánek a na pečení zákusků a koláčů,“ usmívá se paní Buzašová, pro kterou znamená získání titulu Česká biopotravina roku ocenění dlouhodobé práce a dobrý signál do budoucna.
Titul Česká biopotravina roku 2021 získal Bio tvaroh z Ekofarmy Javorník
„Bio tvaroh vyhrál bezpochyby nejen díky své dokonalé chuti, která je opravdu jemná a lahodná, ale důležitým kritériem byl rozhodně i způsob balení v recyklovatelném obalu, který se k bioprodukci prostě skvěle hodí. Dříve farma dávala tvaroh do plastové krabičky. Až v poslední době přešla na nový, papírový obal, což celkovému hodnocení marketingového konceptu, vzhledu a obalu výrobku ze strany poroty velmi prospělo,“ uvedla k vítěznému produktu Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, který soutěž organizuje.
Přehled vítězů jednotlivých kategorií soutěže Česká biopotravina roku 2021:
CELKOVÝ VÍTĚZ:
BIO – tvaroh z Ekofarmy Javorník
STEAKOVÁ MASA:
Jehněčí T-Bonek steak BIO z Farmy Rudimov
BIOVÍNO:
Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2018 z Vinařství Barabáš
BIOPOTRAVINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU:
BIO – tvaroh z Ekofarmy Javorník
BIOPOTRAVINY ROSTLINNÉHO PŮVODU:
Mošt Bio Jablko Jadernička od Marka Šenkeříka z Moštárny Valašské Klobouky
BIOVÝROBKY PRO GASTRONOMII, POCHUTINY A OSTATNÍ POTRAVINÁŘSKÉ VÝROBKY:
Bio cibulové chutney z Ekofarmy Lejčkov
Překvapila steaková masa
Právě steaková masa byla pro organizátory soutěže velkým překvapením. „Letošní steaky byly neskutečné. Celá tato kategorie se velmi rozrostla a nabídka je v tuzemsku přímo úchvatná. Zejména u T-bone steaků mě ohromila nejenom kvalita, ale i množství farem, které je začaly nabízet. A k vítěznému jehněčímu steaku prostě není co dodat. To je prostě úžasný zážitek,“ říká Kateřina Urbánková.
Obr. Titul Česká biopotravina roku 2021 v kategorii Steaková masa si odnáší Jehněčí T-Bonek steak BIO z Farmy Rudimov
Dvacetiletý milník v historii soutěže
Od roku 2002 byly oceněny desítky biopotravin. Klání o nejlepší biopotravinu roku přitom prošlo stejně velkým vývojem, jako samotné ekologické zemědělství v Česku. „Od začátku soutěže se samozřejmě mnohé změnilo. Především došlo ke změně kategorií, které dnes plně korespondují s rozšířením sortimentu biopotravin nabízených na tuzemském trhu, a stabilně se také zvyšuje množství přihlášených výrobků. Několikrát se také obměnila porota a její koncept fungování, kdy se snažíme, aby v ní byli jak zástupci médií a spotřebitelů, tak odborníci na biopotraviny jako takové. Letos jsme se například zaměřili na sociální přesah jednotlivých přihlášených výrobků a už nyní víme, že chystáme i velké novinky do nové dekády, tedy od 21. ročníku,“ komentuje vývoj soutěže Urbánková.
A předseda poroty Pavel Maurer k tomu dodává: „Za těch dvacet let, co zasedá naše porota, se toho hodně stalo. Veřejnost pochopila, že BIO není “jen zrní a rakytníková šťáva pro ulítlé vegetariány”, ale také skvělý biolovečák, sýry, mošty, biosteaky, biovíno, že je to celosvětový trend respektující naše zdraví a udržitelný rozvoj celé planety. Za dvacet let se též vytříbily názory naší poroty, významně se zprofesionalizovala a získává stále větší respekt mezi bioproducenty. A o to nám vždy šlo.”
Obr. Mošt Bio Jablko Jadernička od Marka Šenkeříka z Moštárny Valašské Klobouky zvítězil v Kategorii Biopotraviny rostlinného původu.
Co přináší ocenění Česká biopotravina roku?
Úspěch v soutěži Česká biopotravina roku znamená pro všechny oceněné producenty důležitou zpětnou vazbu a mediální zájem. A nejen to – vítězné biopotraviny jsou prezentovány na řadě akcí nejen v Česku, ale i v zahraničí. Na jaře příštího roku tak budou moci “náš” bio tvaroh z Javorníku ochutnat návštěvníci Biofachu – největšího světového veletrhu biopotravin na světě. U nás pak všechny oceněné biopotraviny lidé ochutnají nebo koupí například na Festivalu BIO vín a sýrů, který se uskuteční 25. září v Mikulově.
Kategorie Biovíno patří tradičně k těm s nejvyšším počtem přihlášených výrobků. Tím nejúspěšnějším byl letos Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2018 z Vinařství Barabáš na Znojemsku
Obr. Bio cibulové chutney z Ekofarmy Lejčkov v Jihočeském kraji
Soutěž pořádá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců pod záštitou ministra zemědělství Miroslava Tomana a ústředního ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Klanici.
Související:
Českou biopotravinou roku 2020 je sušené hovězí maso
Nesnažíme se přírodu ovládnout, ale napodobovat ji, říká Karel Kalný z Mitrovského dvora
Porota vyhlásila nejlepší České biopotraviny roku 2019, ocenění získalo sušené maso nebo bio povidla