Jistota odbytu motivuje sedláky k větší produkci a konvenční zemědělce motivuje k přechodu na ekologické zemědělství. Současně motivuje potravinářský sektor ke zpracování v režimu BIO.
Jedná se o signál veřejnosti, že biopotraviny k našemu stravování patří a jsou normální. Biopotraviny se stanou lépe dostupné i pro tu část populace, která je zatím nevyhledávala.
Biopotraviny vznikají bez použití „chemie“, neobsahují rezidua pesticidů ani antibiotik, v mnoha případech mají současně vyšší výživové hodnoty.
Dlouhodobější kontakty a platební morálka ze strany veřejných institucí nabízí stabilní prostředí pro plánování a investice na straně ekologických farem a zpracovatelů bioprodukce.
Ekologické zemědělství nepoužívá průmyslová hnojiva ani pesticidy, jejichž výroba vyžaduje zemní plyn. Místo toho úrodnost půdy zvyšuje osevním postupem, meziplodinami, hnojem, kompostem či zeleným hnojením.