• Facebook
  • Instagram
  • Youtube

BIO Bistro

20.11.2016

Krém z pečené dýně s kozím sýrem

Menší dýni rozkrájíme na čtvrtiny a lžící zbavíme semen. Lehce pokapeme olejem, posolíme, opepříme a dáme péct do trouby rozpálené na 200°C. Mezitím si očistíme mrkev, cibuli a česnek a nakrájíme zeleninu na větší kusy. Zlehka je opečeme ve větším hrnci na oleji dokud se nerozvoní, potom přidáme kousek celé skořice a cukr a necháme ho lehce zkaramelizovat.  Zalijeme vodou a necháme pomalu vařit.

Upečenou dýni vyndáme z trouby, necháme trochu vychladnout a lžící vydlabeme pečenou dužinu, přidáme ji k základu v hrnci a necháme ještě krátce povařit. Ze základu vyjmeme celou skořici a tyčovým mixérem všechno dobře rozmixujeme na krém. Podle potřeby dochutíme solí, pepřem nebo bílým vinným octem. Kozí sýr zrpudka zapečeme na pánvi do zlatova a při podávání pokládáme na dýňový krém. Zdobíme praženými dýňovými semínky a tymiánem.

Pro zjemnění můžeme do polévky přidat trochu zakysané smetany nebo kozího mléka.

Ingredience

  • 1/2 dýně
  • 1 palice česneku
  • 2 větší cibule
  • 3 celé mrkve
  • lžička soli
  • lžička tmavého cukru
  • 2 kousky celé skořice
  • čerstvě drcený pepř
  • tymián (může být sušený)
  • 80 g kozího sýra na porci
  • slunečnicový olej