Do kachního prsa zařízneme krátkým nožem na prst širokou otvor. Prstem ho nepatrně zvětšíme a naplníme jablkem zbaveným jadřince a nakrájíme na osminy. Černý kořen očistíme od hlíny a oškrábeme škrabkou. Černý kořen uchováváme ve studené vodě s citrónem, protože na vzduchu okamžitě hnědne. Omytý a vymáčený černý kořen dáme vařit se dvěma oloupanými bramborami doměkka. Slijeme vodu a rozmačkáme na pyré, které osolíme a přidáme lžíci másla.
Na rozpálenou pánev dáme opéct osolené kachní prso kůží dolů. Když je opečené dokřupava a dozlatova, zmírníme plamen a z obou stran pomalu propékáme. Že je maso hotové – ideálně dorůžova medium – poznáme podle hmatu, kachní prso, když do něj zatlačíte prstem je pružné a tužší. V tu chvíli prso vyjmeme, nalijeme do pánve půl sklenky jablečného moštu a spolu s výpekem z prsa svaříme na hustou šťávu. Podáváme pyré z černého kořene, nakrájené kachní prso a podlijeme šťávou z kachního výpeku a moštu.
Ingredience