Kdo hledá, najde...

BIO Bistro

20.11.2016

Jehněčí kýta v ořechové krustě s pečenou karotkou a brambory

Očištěnou jehněčí kýtu nakrájíme na špalíky o váze 200 až 250 gramů. Osolíme a opepříme. Nachystáme si vlašské ořechy, olej a strouhanku, zelenou nať jako je petržel, celerová nať, nebo pažitka, špetku skořice, trochu cibule nakrájené hodně nadrobno a dva stroužky česneku.

Kosti které nám zůstaly z kýty, spolu s odřezky a zbytky blan a šlach dáme péci do trouby, spolu s cibulí, celým česnekem a odřezky kořenové zeleniny. Upečeme je do tmavě zlatavé barvy.
Upečené jehněčí odřezky a kosti dáme do hrnce a pomalu a dlouho vaříme, dokud nezískáme silnou a voňavou šťávu. Je třeba počítat s tím, že to zabere více jak čtyři hodiny, na druhou stranu u toho vás nebude potřeba.

Dobře omyté, neloupané brambory nakrájíme na měsíčky a opranou karotku na silnější kolečka. Přidáme jednu cibuli nakrájenou na klínky a všechno lehce omastíme olejem a upečeme v troubě při teplotě 200 °C dozlatova. Nesolíme!!

Všechny ingredience na ořechovou krustu pomocí kuchyňského robota nasekáme na pastu.

Špalíky jehněčího masa zprudka opečeme na pánvi a vyjmeme. Na každý z nich naneseme vrstvu ořechové pasty a přidáme je do trouby k pečeným bramborám s karotkou. Ve chvíli kdy ořechová krusta zezlátne a zkřehne, podáváme pečené brambory s karotkou, jehněčí s ořechovou krustou a silnou šťávu. Podáváme pečené brambory s mrkví a na nich na tři kousky nakrájenou porci masa s krustou, přelitou šťávou.

Ingredience

  • 1 – 1,5kg jehněčí kýty s kostí (váha masa bez kosti)
  • 200g vyloupaných vlašských ořechů
  • dvě lžíce strouhanky
  • cca 200g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • 1 cibule
  • 1 palice česneku
  • 0,5kg mrkve
  • 200g brambor na porci