Faremní a řemeslné zpracování mléka má v České republice velmi dlouhou tradici. Pro usnadnění orientace v legislativních požadavcích připravilo Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Státní veterinární správou a Svazem faremních zpracovatelů pro výrobce pomůcku a návod v podobě Příručky pro faremní a řemeslné zpracování mléka.
Hlavním cílem této příručky je poskytnout ucelený a přehledný souhrn legislativních požadavků v oblasti faremního zpracování mléka, zpracování mléka v podnicích s malým objemem výroby, v podnicích, využívajících tradiční výrobní postupy a řemeslné postupy výroby mléčných výrobků. Příručka obsahuje mimo jiné postup žádosti o registraci, případně schválení a registraci provozovatele, a uvádí také postup žádosti o udělení povolení využití některých požadavků v rámci flexibility a to jak na strukturální požadavky, tak na používané metody produkce.
Principy a návody v této příručce mají sloužit především jako základní a výchozí podklady k vypracování vlastních pravidel v oblasti výroby mléka a mléčných výrobků. Vzory je nutné přizpůsobit konkrétním podmínkám dané provozovny, ale i objemu a charakteru produkovaných výrobků.