• Facebook
  • Instagram
  • Youtube

Česká biopotravina roku

O SOUTĚŽI

Soutěž Česká biopotravina je kláním s dlouholetou tradicí. O prestižní titul se každoročně uchází desítky výrobků – potravin vyprodukovaných tuzemským ekologickým zemědělstvím. Účast v soutěži nabízí výrobcům biopotravin jedinečnou příležitost pro zviditelnění svých výrobků jak mezi obchodníky samotnými, tak pro zpopularizování mezi širokou veřejností. Soutěž je každoročně pořádána pod záštitou ministra zemědělství a ústředního ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Vítěz soutěže má právo užívat pro vítězný výrobek označení Česká biopotravina, doplněný příslušným letopočtem. Vítěz každé z kategorií má právo užívat pro vítězný výrobek označení Vítěz kategorie Česká biopotravina, opět doplněný označením roku, za který byl titul udělen.

Účast v soutěži je neocenitelnou marketingovou příležitostí. Nominované biopotraviny budou představeny v médiích.

 

KATEGORIE:

 

Česká biopotravina roku 2021

Přihlašování do letošního ročníku soutěže bude spuštěno v druhé polovině měsíce června a potrvá až do půlky srpna 2021. Bližší informace zveřejníme v průběhu následujících dnů.

 

 

HISTORIE SOUTĚŽE:

2020

Celkovým vítězem se stalo sušené hovězí maso z Mitrovského dvora na Vysočině. O titul bojovalo 150 biopotravin a biovín.

 

Celkový vítěz
Sušené hovězí maso od Mitrovský dvůr a.s.

Kategorie biopotraviny živočišného původu:
Sušené hovězí maso od Mitrovský dvůr a.s.

Kategorie Biopotraviny rostlinného původu
Lahůdková chilli pasta od Svobodný statek na soutoku o.p.s.

Kategorie Steaková masa
Jehněčí hřbet – hřebínek (french rack) – BIO od Farma Rudimov s.r.o.

Kategorie Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky
Kolekce Bio bylinných čajů Květomluva od Květomluva Zuzana a Radek Fryzelkovi

Kategorie Biovíno
Ryzlink Rýnský, pozdní sběr 2017, viniční trať Janův vrch od Víno Marcinčák


2019

Hlavní cenu soutěže a zároveň kategorií Biopotraviny živočišného původu 18. ročníku získal produkt Kaštánkovo sušené maso vepřové s tymiánem a zázvorem BIO od Ing. Spitzové. V dalších kategoriích u poroty zabodovaly tyto produkty: vítězem kategorie Biopotraviny živočišného původu-mléčné výrobky je Buvolí labneh BIO od Ing. Anna Page, nejlepším bio steakovým masem je Bio hovězí rib eye steak stařený od Mitrovský dvůr, a.s., v kategorii Biopotraviny rostlinného původu zabodoval Bio Bohemia olej makový nefiltrovaný od Bohemia Olej s.r.o., nejlepší biopotravinou v sekci pro gastronomii, pochutiny a ostatní jsou BIO švestková povidla od David Ryšavý a nejlepším biovínem roku 2019 byl vyhlášen Ryzlink rýnský, slámové víno 2015 od Víno Marcinčák. Titul Champion bílých vín patří Vinařství Volařík s vínem Hibernal 2018, pozdní sběr. Šampionem červených vín je La Grande Bouffe Cabernet Sauvignon 2015, pozdní sběr z  rodinného vinařství VINO CIBULKA z Mikulova. Zájem o účast v soutěži Česká biopotravina každoročně roste. V letošním ročníku se přihlásilo 142 produktů ekologického zemědělství z celé České republiky a z toho 64 biovín.


2018

Mezi nejlepší produkty ekologického zemědělství z české produkce patří například hovězí bio steak z farmy Mitrovský dvůr, který byl oceněn hlavní cenou soutěže. Odborná porota v čele s Pavlem Maurerem měla v letošním ročníku opravdu z čeho vybírat. Přihlášeno bylo celkem 104 produktů z celé České republiky, a z toho 43 biovín. Hlavní cenu soutěže a zároveň kategorii Steaková bio masa vyhrál Hovězí tenderloin steak bio od farmy Mitrovský dvůr, a.s. V dalších kategoriích u poroty zabodovaly tyto produkty: v kategorii Biopotraviny rostlinného původu porota vybrala Meruňky s levandulí a medem – extra džem od Marmelády Šafránka s.r.o., nejlepší Biopotravinou živočišného původu roku 2018 se stal BIO Čerstvý sýr s bylinkami od farmy JAVORNÍK-CZ s.r.o., jako nejlepší potravinu v kategorii Biopotraviny pro gastronomii, pochutiny a ostatní zvolila porota BIO Med medovicový od Ing. Dušana Michálka a vítězem kategorie Biovíno je Ryzlink rýnský, slámové víno ročník 2015 od Víno Marcinčák. Tato společnost získala také titul Champion bílých vín- Ryzlink vlašský, výběr z cibéb, ročník 2015. Šampionem červených vín je Rulandské modré, natur – výběr z hroznů 2015 od Rodinné vinařství Pavel Binder z Rakvic. Nejlepší kolekce vznikla od Víno Marcinčák.


2017

Sterilované patizony z Turnovska získaly titul Česká biopotravina 2017. Od poroty obdržely nejvyšší počet bodů z 80 vzorků, které byly do 16. ročníku soutěže přihlášeny. Nejlepší biopotravinou živočišného původu je Sýr Sv. Barbory  – přírodní zrající sýr od  Bio Vavřinec a Kosař, s.r.o. V kategorii Biopotraviny pro gastronomii, pochutiny a ostatní získal ocenění  bylinný čaj v nálevových sáčcích Tady roste radost od společnosti Sonnentor s.r.o., nejlepším biovínem je Ryzlink rýnský, slámové víno 2015 od společnosti Víno Marcinčák. Tato společnost získala také titul Champion červených vín- Frankovka, slámové víno, ročník 2012. Šampionem bílých vín je Chardonnay barrique – výběr z hroznů 2015 od Bohemia Canopus ze Starovic.

 

 

 


2016

Z devíti desítek přihlášených výrobků do 15. ročníku soutěže Česká biopotravina vybrala porota pod vedením Pavla Maurera vítěze. Stala se jím Bio Trhaná paštika z přeštíka od Josefa Sklenáře z Biofarmy Sasov. V kategorii Biopotraviny živočišného původu byl oceněn rovněž Biohermelín z ekofarmy Javorník. Vítězem kategorie Biopotraviny rostlinného původu se stal Hostětínský mošt jablko meruňka bio. Bio Kostní vývar, také z Biofarmy Sasov, jako inovativní výrobek pro české kuchaře s přehledem zvítězil v kategorii Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní.

Nejpočetněji byla již tradičně zastoupena kategorie biovín, do které tuzemští výrobci přihlásil 49 vzorků. Jako nejlepší bylo oceněno Rulandské šedé – výběr z hroznů 2015 od Petra Marcinčáka z Mikulova. Rulandské šedé – jakostní víno odrůdové 2015 stejného vinaře se stalo i šampionem bílých vín. Nejlepší červené biovíno je Merlot – výběr z hroznů 2011 od Bohemia Canopus ze Starovic. Nejlepší kolekce se podle sommelierů, kteří se sešli 19. 8. v Národním vinařském centru ve Valticích, povedla sestavit ve Vinařství Jaroslava Drmoly v Bavorech.


2015

Vítěznou Českou biopotravinou pro rok 2015 se stala Biorajčata ve vlastní šťávě, která byla vypěstována a zpracována na Horňácké farmě v Hrubé Vrbce na Hodonínsku. Od stejného výrobce bodovalo Bio medvědí pesto, a to v kategorii Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky. V kategorii Biopotraviny živočišného původu zvítězila Bio dršťková polévka od Josefa Sklenáře z Biofarmy Sasov. Vítězem kategorie biovíno se stalo Novosedelské slámové víno – Frankovka, ročník 2012, kterou vyrobil Petr Marcinčák z Mikulova.