Kdo hledá, najde...

Aktuality

21.7.2023

Termín pro podání přihlášek do soutěže Nejlepší biopotravina roku 2023 se blíží!

Už jen do 31.7.2023 je možné se přihlásit do 22. ročníku soutěže Nejlepší biopotravina.

Opět porota vybere v soutěži Nejlepší biopotravina 2023 vítěze v kategoriích :

  • BIOVÍNO
  • BIOPOTRAVINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
  • BIOPOTRAVINY ROSTLINNÉHO PŮVODU
  • BIOVÝROBKY PRO GASTRONOMII, POCHUTINY A OSTATNÍ POTRAVINÁŘSKÉ VÝROBKY
  • STEAKOVÁ BIOMASA

…a také celkového vítěze.

Pro oceněné je připraveno mnoho marketingových aktivit, které pomohou jistě propagovat jejich produkci – ať už se jedná o představení v různých médiích (v loňském roce to např. byla Redakční celostrana v celostátní 5plus2, články na www.aktualne.cz, v hospodářských novinách, ale i v dalších médiích) nebo prezentaci v rámci Září – měsíce biopotravin či prezentaci na veletrhu Biofach 2024 a mnoho dalšího.

Sedláci, kteří chovají masná plemena v režimu ekologického zemědělství a zpracovávají maso na farmě, mohou od ročníku 2018 přihlašovat také své steaky do speciální kategorie v rámci soutěže. Všechna přihlášená steaková masa bude pro odbornou porotu upravovat profesionální kuchař stejným způsobem a je na volbě každého sedláka, jaké maso a z jaké partie přesně dodá. Sám sedlák nejlépe ví, která partie z kterého kusu je nejlepší a může mu zajistit výhru. V případě, že v soutěži nezvítězí, může získat alespoň zpětnou vazbu od poroty na svůj produkt (včetně zpětné vazby na vzhled a design obalu a celkový marketing), což mu pomůže v dalším rozvoji obchodní činnosti a komunikaci směrem k zákazníkům.

22. ročník soutěže Nejlepší biopotravina je organizován PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců.

Kategorie biovín v rámci soutěže je organizována ve spolupráci se Svazem vinařů České republiky, o. s., a uzávěrka přihlášek pro tuto kategorii (biovína) je 28. červenec 2023 on-line na elwis.czOstatní biovýrobky do jednotlivých kategorií (BIOPOTRAVINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU, BIOPOTRAVINY ROSTLINNÉHO PŮVODU, BIOVÝROBKY PRO GASTRONOMII, POCHUTINY A OSTATNÍ POTRAVINÁŘSKÉ VÝROBKY a STEAKOVÁ BIOMASA) lze přihlašovat až do 31. července 2023 a více informací o soutěži najdou zájemci zde.

Vzorky přihlášených výrobků k hodnocení je nutno doručit na centrálu Svazu PRO-BIO do 31. 7. 2023Vzorky výrobků čerstvých nebo vyžadujících delší tepelnou úpravu je nutné dodat v poživatelné formě nejpozději 9. 8. 2023 do 8:00 hod. na adresu zasedání poroty (SZPI Praha).

Do soutěže je možné přihlásit opětovně i biovýrobky, které jste do soutěže již v předchozích letech přihlásili.

Nejlépe hodnocené biopotraviny – vítězové jednotlivých kategorií pak mohou jejich výrobci označit logem s označením daného ročníku soutěže a získat preferenční body pro projektové opatření v PRV, které mohou ovlivnit rozhodování pro získání případné dotace.

Více informací a přihlášku naleznete na – https://pro-bio.cz/projekty/nejlepsi-biopotravina-roku/.

Soutěži udělil záštitu ministr zemědělství a ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Absolutním vítězem soutěže Nejlepší biopotravina roku 2022 se stal BIO sýr s bílou plísní z Ekofarmy Javorník. Mezi další oceněné výrobky patří: Hovězí sirloin steak stařený Bio z Mitrovského dvora, Tramín červený 2019, výběr z hroznů z Bio vinařství Víno Marcinčák Mikulov, Džem Bio černý rybíz výběrový od Marmelády Šafránka a Sunday morning bylinný čaj od Native way.