V srdci Bílých Karpat se nacházejí malebné ovocné sady plné jedinečných odrůd jablek, ze kterých vzniká lahodný zlatavý mošt, jeden z nejlepších v České republice. Spojení přirozených chutí a ekologického zemědělství zní jako skutečný sen, který do svých alejí láká nejen místní obyvatele, ale i významné návštěvníky z řad královské rodiny!
Moštárna Hostětín, založená v roce 2000, je významným centrem pro obnovu tradičního ovocnářství v regionu Bílých Karpat. Nachází se v malebné chráněné krajinné oblasti, kde najdete spoustu ovocných sadů. Právě z nich pochází tekutý poklad zlatavé barvy, čistý a neředěný jablečný mošt. Vyrábějí ho ze směsi místních odrůd jablek tradičními postupy, díky kterým se vyznačuje plnou a typickou sladkokyselou chutí. „Jedná se o odrůdy, které běžně na pultech obchodů nenajdete, jako Jadernička, Panenské, Strýmka a Kožuchy. Obecně platí, že jsou to odrůdy zpravidla s vyšším obsahem ovocných kyselin, než mají v současnosti ty nejčastěji pěstované a prodávané,“ popisuje jednatel moštárny Radim Machů. Samotný výrobní proces je velmi šetrný a díky tomu uchovává všechny přirozené vlastnosti nápoje, stejně jako jeho plnou chuť. Více než tři čtvrtiny místní produkce nese označení BIO, a kromě moštů vyrábějí celou řadu bylinných sirupů a od roku 2016 i zákazníky velmi žádaný jablečný ocet v bio kvalitě. Za kvalitu svých produktů bývají pravidelně oceňováni. Jsou držiteli ocenění Regionální potravina Zlínského kraje a několikanásobným vítězem Nejlepší biopotraviny roku. Tento úspěch se jim povedlo obhájit i letos, kdy v kategorii potravin rostlinného původu zvítězil Hostětínský mošt Jablko Rakytník BIO.
Majitelé moštárny se kromě spokojených zákazníků snaží myslet také na životní prostředí a šetrný přístup k podnikání „Rozhodli jsme se využívat sluneční energii na ohřev teplé vody a na výrobu elektřiny. Vodu, kterou používáme při výrobě, odebíráme z vlastní studny,“ doplňuje k chodu moštárny jednatel s tím, že odpady odcházejí do komunitní kořenové čističky. Zároveň si své zaměstnance a pěstitele, od kterých jablka odebírají, vybírají převážně z regionu, čímž přispívají k místnímu rozvoji v mnoha ohledech.
Výroba pomáhá i k rozvoji lokálního turistického ruchu. V Hostětíně můžete navštívit například naučnou stezku, která vás provede ukázkovou přírodní zahradou a ovocným sadem. Nabízí nejen relax, ale i možnost zapojit se do procesů přírodního zahradničení a dozvědět se více o záchraně starých odrůd ovoce. Využít můžete i pracovní listy a otestovat tak vaše znalosti. „Snažíme se ukázat moštárnu a celý Hostětín našim návštěvníkům. Každý rok v září pořádáme Jablečnou slavnost, při které do Hostětína zavítá více než dva tisíce návštěvníků,“ popisuje Radim Machů. Jedním z takovým návštěvníků byl v roce 2010 i samotný princ Charles, který si během svého pobytu v Hostětíně nemohl nechat ochutnávku zdejšího moštu ujít.
Zaujalo vás povídání o farmě? Podívejte se na video, kde se dozvíte mnohem víc!
Více ZDE
Zdroj: Reflex