Kdo hledá, najde...

Aktuality

31.8.2022

Nejlepší biopotravinou roku 2022 je sýr z Ekofarmy Javorník

V soutěži Nejlepší biopotravina roku 2022 je rozhodnuto. Odborná porota ocenila produkty v pěti kategoriích a zvolila celkového vítěze. Tím se stal Sýr s bílou plísní od Ekofarmy Javorník. V dalších kategoriích vyhrál hovězí steak, džem z černého rybízu, bylinný čaj a tramín červený. Soutěž pořádá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců. Největší klání v oblasti potravin s certifikací BIO vstoupilo do své třetí dekády s novým názvem a logem.

 Bio sýr s bílou plísní od Ekofarmy Javorník je Nejlepší biopotravinou roku 2022. Zvítězil ve své kategorii Biopotraviny živočišného původu a stal se i absolutním vítězem. Ekofarma Javorník, která hospodaří v podhorské oblasti CHKO Bílé Karpaty ve Zlínském kraji, dosáhla v soutěži na druhé vítězství v řadě. Loni vyhrála s BIO tvarohem.

Bio sýr s bílou plísní od Ekofarmy Javorník je Nejlepší biopotravinou roku 2022. Foto: Ekofarma Javorník

„Ocenění v soutěži Nejlepší biopotravina roku 2022 vnímám jednak jako zadostiučinění za všechnu práci, kterou jsme v posledních letech vynaložili, ale především je to odměna pro všechny naše zaměstnance.“ říká Radka Barboříková, vedoucí obchodního oddělení Ekofarmy Javorník. Klíč k úspěchu mléčných výrobků vidí především v jejich zpracování. Jsou vyráběny z vysoce kvalitního bio mléka s vysokým obsahem esenciálních živin. Mléko použité k jejich výrobě není žádným způsobem upravováno, není homogenizováno, ani odstřeďováno, a tak si zachovává všechny původní složky beze změny, což ovlivňuje jejich vysokou výživovou hodnotu a vynikající chuť. Výrobky neobsahují žádné konzervační látky. A k čemu sýr výrobci doporučují?„Náš sýr s bílou plísní je výborný sám o sobě třeba jako chuťovka k vínu, ale můžeme z něho také připravit různé sýrové speciality. Nám nejvíce chutná nakládaný s různými druhy koření a grilovaný. Dále je výborný ke smažení nebo přípravě různých pomazánek.“, dodává Barboříková.

Titul Nejlepší biopotravina roku 2022 předal Ministr zemědělství Zdeněk Nekula. Ocenění si převzali za Ekofarmu Javorník Marie Hatlasová (vlevo) a Marta Buzašová, vedoucí mlékárny Ekofarmy Javorník.

 

Mezi další oceněné výrobky soutěže Nejlepší biopotravina roku 2022 patří: Hovězí sirloin steak stařený Bio z Mitrovského dvora, který zvítězil v kategorii Steaková biomasa, Tramín červený 2019, výběr z hroznů z  vinařství Víno Marcinčák Mikulov je vítězem kategorie Biovíno, Džem Bio černý rybíz výběrový od Marmelády Šafránka ovládl kategorii Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky a Sunday morning bylinný čaj od Native way obsadil první příčku v kategorii Biopotraviny rostlinného původu.

Nejen Ekofarma Javorník, ale i Mitrovský dvůr nebo Víno Marcinčák Mikulov se na stupních vítězů objevují pravidelně. Pro zmíněné vinařství je to už devátá výhra v kategorii Biovíno. Mitrovský dvůr i Ekofarma Javorník zvítězili shodně počtvrté, z toho dvakrát dosáhli oba producenti i na titul nejvyšší. Naopak firma Native way je se svými čaji v soutěži nováček.  „Když se ohlédnu za těmi dvěmi dekádami soutěže, musím zmínit, že mě velice těší nejen rostoucí počet vynikajících výrobců, ale i kvalita bioproduktů z farem jako je třeba Javorník nebo Mitorov, od kterých můžeme i po letech ochutnat top kvalitu.  Rozhodně není jednoduché nastavit si laťku vysoko a tu pak stabilně udržovat. Zejména, pokud se jedná o bioprodukci, kde nemůžete sáhnout po žádných zlepšovadlech chuti, vůně apod. “, zdůrazňuje Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Přihlášené produkty hodnotí téměř dvacetičlenná porota v čele s jejím dlouholetým předsedou Pavlem Maurerem. Kromě samotné chuti komise posuzuje i složení biopotravin, jejich obal či marketingovou strategii. Letos v soutěži bojovalo 120 biopotravin.

Do 21. ročníku vstoupilo prestižní klání s novým názvem a logem. „Jméno této prestižní soutěže jsme změnili z původního Česká biopotravina roku na Nejlepší biopotravina rokuJedním z hlavních důvodů byl respekt vůči času, dynamickému vývoji ekologického zemědělství, ale i teritoriu České republiky vnímané v rámci EU. Naším cílem je i nadále podporovat lokální producenty, ovšem velký rozvoj biopotravin si mnohdy žádá specifické ingredience, které je možno získat pouze mimo naše hranice. Proto se celá porota shodla na velkorysejším přístupu ke známkování bioproduktů, které nemají 100% původ v ČR. S touto malou změnou bylo též přirozené použít slovo: nejlepší. Konec konců, všichni přece chceme celý život jen to nejlepší!” shrnuje změnu názvu soutěže předseda poroty Pavel Maurer. Na nový název navazuje i logo, které propojením stylizace listu, krajiny a příboru symbolicky ilustruje bioprodukci.“ shrnuje předseda soutěže Pavel Maurer.

Vítězné výrobky budou prezentovány na řadě akcí nejen v Česku, ale i v zahraničí, mimo jiné na Festivalu BIO vín a sýrů, který se uskuteční 24. září v Mikulově. Na jaře příštího roku pak budou moci naši Nejlepší biopotravinu roku 2022 ochutnat návštěvníci Biofachu – největšího světového veletrhu biopotravin na světě.

Podívejte se na fotky z předávání ocenění Nejlepší biopotravina roku 2022, které se uskutečnilo v rámci Tiskové konference k měsíci biopotravin poslední srpnový den v Zemědělském muzeu v Praze.