• Facebook
  • Instagram
  • Youtube

Aktuality

23.5.2019

Kutnohorský Gastrofestival nabídne 25. května kulinářské zážitky i bohatý kulturní program

Čtvrtý ročník Gastrofestivalu klepe na dveře. Proběhne již v sobotu 25. května v prostoru u chrámu sv. Barbory a jezuitské koleje a i v letošním roce se mohou návštěvníci těšit na lokální pokrmy připravené z kvalitních a BIO surovin a také na speciality světových kuchyní.

Mezinárodní kuchyně nabídne například burgery z vyzrálého hovězího z horského statku Abertamy nebo speciality thajské kuchyně. Místní hráče na poli gastronomie bude reprezentovat několik restaurací v čele s Mirkem Kopeckým z restaurace Na Pašince. Čtyři sestry představí opět zajímavé menu – například marinovaného lososa, veganský tataráček nebo jehněčí krokety. Jejich hlavní jídla se budou snoubit s koktejly z Baru 22. Jiří Vavřička z Barborská cocktail bar představí na akci zbrusu nový koktejl Lillet Vive.

A každé dobré jídlo je potřeba zapít. Návštěvníci se mohou těšit pivo z Pivovaru Kutná Hora, Pivovaru Malešov nebo Pivovaru Zbraslavice. A víno také nebude chybět: Champagne a další francouzská vína, portugalská vína i vína z Moravy a z Kutné Hory nebude chybět Vinařství Žáček a vinařství Vinné sklepy Kutná Hora, které zároveň pozve své zákazníky k příjemnému posezení s vínem přímo na vinici u chrámu sv. Barbory.

Příjemnou atmosféru doplní program na připraveném pódiu, který začíná v 11 hodin, a to kuchařskou show Martina Stávka. Dále se již budou střídat jednotliví interpreti s rozhovory a ukázkami. Zahrají: Orchestr Jaroslava Ježka, Double Guitar Band, Pepíno Matura Band a na závěr tradičně vystoupí s polabským punkem skupina Kozičky.

Na své si přijdou i děti a maminky. Společně mohou zdobit keramiku nebo plátěné tašky, míchat vonné esence nebo se zabavit na kuličkodráze.

Partnerem akce je PRO-BIO – Svaz ekologických zemědělců. Během dne bude probíhat ochutnávka BIO potravin a zúčastní se také několik přímých výrobců: například výrobce domácích BIO sýrů pan Hrbek z farmy Almathea nebo jihlavský statek Sasov s BIO masnými výrobky, výrobce českého přepuštěného másla Ghí a další.

Třešničkou na dortu budou pak domácí zmrzliny, kutnohorská čokoláda Lidka (horká z BIO mléka) nebo baristická show s ručně malovanými obličeji do kávy!

Taky se Vám sbíhají sliny? Tak se uvidíme.

Mgr. Edita Dvorská

Za pořadatele akce Spolek pro obnovu vinařství na Kutnohorsku, z.s.