Pátý ročník Festivalu bio vín a sýrů proběhl v sobotu 21. 9. 2024 na náměstí v Mikulově. Hlavní myšlenkou festivalu je představit a přiblížit široké veřejnosti systém ekologického zemědělství a zejména česká bio vinařství, jejichž produkce patří mezi světovou špičku. Kromě vinařství se na festivalu představují i ekofarmy z celé ČR se svou produkcí. Návštěvníci ochutnali nejlepší tuzemská bio vína od Bio vinařství Víno Marcinčák, Vinařství Barabáš, Vinařství ELWINE, Bio víno Abrle, Rodinné vinařství Jedlička, Víno z Horňácka, vinařství Gotberg, vinařství CHÂTEAU VALTICE, vinařství Válka a vinařství Čech. Bio sýry a mléčné výrobky přivezla Farma Člupy, Farma Košík a NAŠE FARMY Pá-Pá s.r.o. Nejlepší biopotravinu letošního roku (Přeštík v plechu) a další masné výrobky ochutnali návštěvníci u Biofarmy Sasov. Živá farma představila oceněnou „Ochutnávku antických obilnin – jednozrnka, kamut a špalda“ a další své výrobky. K dostání byly i sušené švestky a povidla od Davida Ryšavého z Ekosadů Komňa. Bylinné čaje a soli nabídla farma Native Way. Levandulový statek Bezděkov provoněl náměstí výrobky z levandule. A nechyběl ani bio burčák od Biovíno Abrle!
Na programu bylo také předání ocenění farmám, jejichž výrobky zvítězily v soutěži Nejlepší biopotravina roku 2024.
Na stánku PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců byly připraveny ochutnávky nejlepších českých biopotravin za poslední roky – kančí biolovečák, trhaná paštika a Přeštík v plechu z Biofarmy Sasov, farmářský sýr od Farmy Menšík, antické obilniny (špalda, kamut, jednozrnka) od Živé farmy, švestková povidla od Davida Ryšavého z Ekosadů Komňa nebo Hostětínský mošt jablko z Moštárny Hostětín.
Celým dnem provázela návštěvníky manažerka Svazu Kateřina Urbánková, představila produkci jednotlivých farem a např. i vliv ekologického hospodaření na krajinu.