Kdo hledá, najde...

Aktuality

6.9.2023

Biopotravinou roku 2023 je unikátní slanina z Vysočiny

Vítěz soutěže Nejlepší biopotravina roku je jasný. Odborná porota ocenila výrobky v pěti různých kategoriích a jednoznačným vítězem se stala Bio Slanina z přeštického prasete z Biofarmy Sasov. V dalších kategoriích zvítězil mix rajčat původních odrůd, jablečný mošt, hovězí steak a ryzlink rýnský. Soutěž pořádá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců.

Biofarma Sasov se ode dneška může pochlubit titulem Nejlepší biopotravina roku 2023, který získala za Bio Slaninu z prasete přezdívaného „přeštík“. Jde přitom o historicky páté nejvyšší ocenění jihlavské biofarmy v této soutěži. Vítězná slanina je vyráběna z boku Přeštických černostrakatých prasat – původního starého českého plemene, které vyniká jakostí masa.

„Naše Bio Slanina z přeštíka je unikátní, zcela přírodní produkt, kdy využíváme přirozeného procesu fermentace. Receptura, kterou jsme vyvinuli přímo u nás na farmě ve spolupráci s kuchařem Paulem Dayem, je záměrně jednoduchá. Používáme pouze mořskou sůl a třtinový cukr, aby vynikla kvalita masa a typická chuť, kterou slanině dodává dlouhodobé suché zrání. Na závěr ji ještě lehce zauzujeme bukovými štěpkami a krájíme na tenké plátky. To, že v našich výrobcích nenajdete žádná aditiva ani konzervanty, je samozřejmost. Slanina je ideální pod vajíčka na pravý „hemenex“, na toasty, zeleninová jídla a jako taková je i nedílnou součástí každého správného brunche nejen v Anglii či Zámoří. Využijete ji také při pečení drůbeže, libových mas či jako „korunku“ na steaky či sýry. Každopádně se výrobek musí ochutnat, abyste si udělali představu jaký ve skutečnosti je! “ říká majitel biofarmy Josef Sklenář.

Bio Slanina z přeštického prasete z Biofarmy Sasov – Nejlepší biopotravina roku 2023.

 

Původní staré české plemeno, kterému hrozí vyhynutí

Oproti jinému, běžně dostupnému vepřovému masu, má to přeštické více tuku a jeho výkrm trvá déle. Tím roste i jeho cena a většině zemědělců se tak nevyplatí. „My se tuto zdánlivou nevýhodu snažíme obracet ve výhodu, neboť právě tuk je nositelem chutí a vůní. Proto maso přeštíka, navíc krmené kvalitními bio krmivy v rámci pestré krmné dávky, má opravdu něco do sebe,“ dodává Sklenář a zmiňuje i kontroverzní heslo, které zní: Přeštíka nejlépe zachráníme, pokud ho sníme a vysvětluje: „Najde-li maso a masné výrobky z přeštíků své větší uplatnění na trhu, budou se jejich chovy rozšiřovat a zvyšujeme tak šanci na udržení tradičního místního plemene.“  V současnosti je totiž černostrakaté přeštické prase dokonce ohroženo vyhynutím, neboť počet plemenných zvířat je nízký a plemeno je zařazeno do tzv. genové rezervy.

přeštické prase

Přeštické černostrakaté prase – foto Biofarma Sasov.

 

BIO neznamená jen rostlinnou produkci

„Jsem nesmírně ráda, že vyhrála právě slanina z přeštíka od Biofarmy Sasov. Je to skvělá připomínka toho, že BIO není jen rostlinná produkce, ale zejména ta živočišná. Uzavřený koloběh živin, hnůj od zvířat, který patří do půdy a chov zvířat v co nejpřirozenějším prostředí – to jsou základní principy ekologického zemědělství,“ připomíná Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců a pokračuje: „V chovu skotu se nám v Česku v ekologii daří, i přes zhoršující se ekonomickou situaci. V chovu prasat už je to horší. Zemědělci se musí vyrovnávat s velmi přísnými restriktivními opatřeními vůči venkovním chovům, která jsou ale pro ekologické zemědělství nutná. Problémem je i africký mor prasat. To vše pak prodražuje finální produkt. O to více si biofarmy Sasov za jejich mnoholeté úsilí, inovativnost a houževnatost cením. Není pochyb, že jejich výrobky patří svou kvalitou v České republice mezi špičku.“

 

Od moštu po rajčata

Mezi další oceněné výrobky soutěže Nejlepší biopotravina roku 2023 patří Hostětínský mošt Jablko z Moštárny Hostětín ze Zlínska, který zvítězil v kategorii Biopotraviny rostlinného původu, Hovězí tomahawk steak BIOz Mitrovského dvora na Vysočině získal první příčku v kategorii Steaková bio masa, Ryzlink rýnský, novosedelské slámové víno, ročník 2021 Bio vinařství Víno Marcinčák Mikulov se stal vítězem kategorie Biovíno a kategorii Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky ovládla Velká rajčatová ochutnávkaŽivé farmy v Šanově na Jižní Moravě, která pěstuje původní staré odrůdy rajčat.

 

Původní staré odrůdy rajčat – vítěz kategorie Biopotraviny pro gastronomii, pochutiny a ostatní. 

 

Všechny přihlášené výrobky v soutěži posuzovala osmnáctičlenná porota vedená dlouholetým předsedou Pavlem Maurerem. Kromě chuti hodnotí komise také složení biopotravin, design obalů a marketingovou strategii. V letošním ročníku bojovalo o titul 118 biopotravin, z toho 70 vín.

Rozvoj biopotravin rostoucím cenám navzdory

“Svět biopotravin se rozrůstá i přesto, že lidé mají u nás i v jiných zemích „hlouběji do kapsy”. Šetrnost neznamená, že přestaneme jíst kvalitní maso, ovoce a zeleninu, ale že budeme víc přemýšlet o tom, co si dáváme do pusy, jak to vhodně připravíme a jak se budeme přitom chovat vůči našemu okolí a celé planetě. To je totiž jediná správná cesta pro budoucnost naši i našich potomků.” dodává k letošnímu ročníku soutěže předseda komise Pavel Maurer.

 

Ryzlink rýnský, novosedelské slámové víno, ročník 2021 z Bio vinařství Víno Marcinčák Mikulov se stal vítězem kategorie Biovíno

 

Hostětínský mošt Jablko z Moštárny Hostětín ze Zlínska zvítězil v kategorii Biopotraviny rostlinného původu.

Hovězí tomahawk steak BIO z Mitrovského dvora na Vysočině si odnesl prvenství v kategorii Steaková bio masa.