29.5.2017

Bioakademie 2017 je zaregistrována ÚZEI jako vzdělávací akce pro poradce za 60 bodů pod č. 78. Vítáni jsou však všichni zájemci o problematiku ekologického zemědělství. Kdy a kam tedy přijet? 
Termín: 8. – 9. června 2017
Místo konání: Poděbrady, Střední zemědělská škola a Střední odborná škola Poděbrady, Boučkova 355/49, GPS 50.1518511N, 15.1138206E

Program 8. června:

9.00 – 9.30 prezence

9.30 – 9.45 slavnostní zahájení

9.45  – 11.00 Spolupráce PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců s Gäa e.V. Christian Pein (Gäa e.V.) , Kateřina Urbánková (PRO-BIO svaz ekologických zemědělců, z.s.) 

  • Představení německého svazu Gäa e.V.;
  • Nadstandardní směrnice – vyšší kvalita a přísnější podmínky než EU BIO (mléko, maso, obiloviny);
  • Exportní možnosti pro tuzemské producenty na německý trh – co musí konkrétně plnit a za jakých podmínek.

Christian Pein – výkonný ředitel německého svazu ekologických zemědělců Gaea z Drážďan, zodpovědný zejména za certifikace, spolupráci a obchod. Specialista v oboru EZ a poradce v ekologickém zemědělství se zkušeností více než 20 let.

Pozn.: tlumočí Radomil Hradil

 

 

Kateřina Urbánková – manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. Pomáhá rozvoji ekologického zemědělství v ČR a hlavně členům svazu, aby měli lepší podmínky pro své hospodaření, a to už od roku 2008. 11.00 – 11.30 coffee break11:30 – 12:00 Vývoj ekologického zemědělství a trendy na trhu s biopotravinami v evropském a světovém kontextu – možnosti a ohrožení tuzemského a zahraničního odbytuIng. Andrea Hrabalová (nezávislá analytička)Ing. Andrea Hrabalová – absolventka Provozně ekonomické fakulty MZLU v Brně. Tématu ekologického zemědělství se věnuje od roku 2003. Nejprve jako výzkumný pracovník a vedoucí oddělení Agroenvironmentální politiky na Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI), od roku 2014 jako externí konzultant pro statistiky a data o EZ spolupracující zejména s Českou technologickou platformou pro ekologické zemědělství (ČTPEZ) a Bioinstitutem o.p.s. Je členem Komise MZe pro naplňování Akčního plánu ČR pro rozvoj ekologického zemědělství a podílí se na řadě zahraničních projektů cílených na rozvoj a hodnocení politiky pro EZ v rámci EU. 

12:00 – 12:30 Nadstandardní Gäa certifikace Ing. Jan Dehner (KEZ, o.p.s.)

  • Jak v praxi probíhá kontrola českými kontrolními organizacemi;
  • Na co se je třeba připravit;
  • Novinky v systému kontroly (krmiva, minerály, lizy z pohledu nadstandardu);
  • Certifikace eshopů s bio produkty.

Ing. Jan Dehner – ředitel certifikační organizace KEZ, o.p.s, řadu let působil jako inspektor certifikačního orgánu a zemědělský poradce.

 

 

 

 

12:30 – 13.15 oběd

Blok A – zaměřeno na zemědělskou prvovýrobu – obiloviny

A1: 13.15  – 14.30 Nadstandardní Certifikace Gäa se zaměřením na obiloviny  –  Christian Pein (Gäa e.V.)

A2: 14.30 – 15.30 Perspektiva a pravidla spolupráce s odbytovými organizacemi  – (obchodní společnost PRODEJ BIO, s.r.o.) a Ing. Miloš Pátek (Družstvo České biomléko)

Blok B – zaměřeno na finalizaci bioprodukce

13:00 – 13.15 Minikurz výroby sýra – zahájení  –   Ing. Lucie Rysová a Václava Pecinová (SZeŠ Poděbrady), technologické pauzy doplní níže uvedené přednášky

B1: 13.15  – 14.30 Od správné výrobní a hygienické praxe k HACCP – MVDr. Hana Brožková (SAI Global Czech s.r.o.) 

14.30 Minikurz výroby sýra – pokračování – Ing. Lucie Rysová a Václava Pecinová (SZeŠ Poděbrady)

B2.1.: 15.00 – 15.30 Problematika faremního zpracování mléka, legislativaIng. Ivan Hrbek (Svaz faremních zpracovatelů)

15.30 Minikurz výroby sýra – dokončení  – Ing. Lucie Rysová a Václava Pecinová (SZeŠ Poděbrady)

B2.2.:14.30 – 15.30 Praxe bezdusitanového zpracování masných a uzenářských výrobků Aleš Hatlák, Ing. Karel Kalný (Mitrovsky Angus)

B3.2.: 15.30 – 17.00 Prohlídka školního areálu

Společenský večer od 18 hodin

Program 9. června – exkurze

8.30 odjezd směr Městečko u Benešova

10.00 – 13.00 Exkurze Krišnův dvůr – farma mj. s částečně bezorebnou produkcí obilovin, vlastním faremním mlýnem (možnost zpracování vlastních obilovin na farmě až na mouku), pečením chleba a sušenek a jeho distribucí.  ( V registru ekologických podnikatelů farma vedena jako Mezinárodní společnost pro vědomí Krišny, Hnutí Hare Krišna).

10.00 -11.00 – přivítání a seznámení s historií a filosofií farmy, inspirační zdroje, finalizace produkce, odbyt a marketing

11.00 – 12.00 – prohlídka mlýnu, pekárny, sýpky

12.00 – 13.00 – orná půda – bezorebné technologie, osevní postupy

13.30 oběd v jídelně a cukrárně Govinda Bene (Husova 464, Benešov u Prahy) – finalizace části produkce z Krišnova dvora (mouka)

14.15 – odjezd směr Strážek (155 km)

16.30 – 18. 30 exkurze Statek Mitrov (Strážek, Mitrov 9)

16.30 – 17.30 – přivítání, prohlídka faremních jatek a bourárny

17.30 – 18.30 – zpracovna, prodejna, restaurace

18.30 – 19.30 večeře

Předpokládaný návrat do Poděbrad ve 21.30 hodin

REGISTRACE NA EXKURZI SE UZAVÍRÁ 5.6.2015 VE 13:00hod

*V PŘÍPADĚ NÍZKÉHO ZÁJMU ÚČASTNÍKŮ BUDE EXKURZE ZRUŠENA!*

Změny v programu vyhrazeny !

Cena:

Členové PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců ZDARMA.

Nečlenové: 500,- Kč

Ubytování si hradí každý sám. V Poděbradech je široká škála ubytovacích zařízení v různých cenových hladinách. Více informací ZDE.

Registrace ZDE.

Akce je pořádána pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky.