9.00 – 9.30 prezence
9.30 – 9.45 slavnostní zahájení
9.45 – 11.00 Spolupráce PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců s Gäa e.V.– Christian Pein (Gäa e.V.) , Kateřina Urbánková (PRO-BIO svaz ekologických zemědělců, z.s.)
Christian Pein – výkonný ředitel německého svazu ekologických zemědělců Gaea z Drážďan, zodpovědný zejména za certifikace, spolupráci a obchod. Specialista v oboru EZ a poradce v ekologickém zemědělství se zkušeností více než 20 let.
Pozn.: tlumočí Radomil Hradil
12:00 – 12:30 Nadstandardní Gäa certifikace – Ing. Jan Dehner (KEZ, o.p.s.)
Ing. Jan Dehner – ředitel certifikační organizace KEZ, o.p.s, řadu let působil jako inspektor certifikačního orgánu a zemědělský poradce.
12:30 – 13.15 oběd
A1: 13.15 – 14.30 Nadstandardní Certifikace Gäa se zaměřením na obiloviny – Christian Pein (Gäa e.V.)
A2: 14.30 – 15.30 Perspektiva a pravidla spolupráce s odbytovými organizacemi – (obchodní společnost PRODEJ BIO, s.r.o.) a Ing. Miloš Pátek (Družstvo České biomléko)
13:00 – 13.15 Minikurz výroby sýra – zahájení – Ing. Lucie Rysová a Václava Pecinová (SZeŠ Poděbrady), technologické pauzy doplní níže uvedené přednášky
B1: 13.15 – 14.30 Od správné výrobní a hygienické praxe k HACCP – MVDr. Hana Brožková (SAI Global Czech s.r.o.)
14.30 Minikurz výroby sýra – pokračování – Ing. Lucie Rysová a Václava Pecinová (SZeŠ Poděbrady)
B2.1.: 15.00 – 15.30 Problematika faremního zpracování mléka, legislativa – Ing. Ivan Hrbek (Svaz faremních zpracovatelů)
15.30 Minikurz výroby sýra – dokončení – Ing. Lucie Rysová a Václava Pecinová (SZeŠ Poděbrady)
B2.2.:14.30 – 15.30 Praxe bezdusitanového zpracování masných a uzenářských výrobků – Aleš Hatlák, Ing. Karel Kalný (Mitrovsky Angus)
B3.2.: 15.30 – 17.00 Prohlídka školního areálu
Společenský večer od 18 hodin
8.30 odjezd směr Městečko u Benešova
10.00 – 13.00 Exkurze Krišnův dvůr – farma mj. s částečně bezorebnou produkcí obilovin, vlastním faremním mlýnem (možnost zpracování vlastních obilovin na farmě až na mouku), pečením chleba a sušenek a jeho distribucí. ( V registru ekologických podnikatelů farma vedena jako Mezinárodní společnost pro vědomí Krišny, Hnutí Hare Krišna).
10.00 -11.00 – přivítání a seznámení s historií a filosofií farmy, inspirační zdroje, finalizace produkce, odbyt a marketing
11.00 – 12.00 – prohlídka mlýnu, pekárny, sýpky
12.00 – 13.00 – orná půda – bezorebné technologie, osevní postupy
13.30 oběd v jídelně a cukrárně Govinda Bene (Husova 464, Benešov u Prahy) – finalizace části produkce z Krišnova dvora (mouka)
14.15 – odjezd směr Strážek (155 km)
16.30 – 18. 30 exkurze Statek Mitrov (Strážek, Mitrov 9)
16.30 – 17.30 – přivítání, prohlídka faremních jatek a bourárny
17.30 – 18.30 – zpracovna, prodejna, restaurace
18.30 – 19.30 večeře
Předpokládaný návrat do Poděbrad ve 21.30 hodin
REGISTRACE NA EXKURZI SE UZAVÍRÁ 5.6.2015 VE 13:00hod
*V PŘÍPADĚ NÍZKÉHO ZÁJMU ÚČASTNÍKŮ BUDE EXKURZE ZRUŠENA!*
Změny v programu vyhrazeny !
Členové PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců ZDARMA.
Nečlenové: 500,- Kč
Ubytování si hradí každý sám. V Poděbradech je široká škála ubytovacích zařízení v různých cenových hladinách. Více informací ZDE.
Akce je pořádána pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky.