Svaz faremních zpracovatelů v České republice, Institut pro trénink pohostinnosti, VOŠ potravinářská a SPŠ mlékárenská Kroměříž, PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců a další spolupořadatelé vás srdečně zvou k účasti na 5. ročníku
Festivalu tradičních sýrů z Čech, Moravy a Slovenska a Národní sýrařské soutěže malých a regionálních výrobců sýrů, které se konají 23. – 24. 9 2017 v historickém centru Mikulova pod záštitou ministra zemědělství Ing. Mariana Jurečky a s podporou MZe ČR.
Kritéria pro účast v soutěži, která se koná v sobotu 23.9.2017
Soutěže se mohou zúčastnit tyto skupiny výrobců:
Výrobky budou anonymně hodnoceny odbornou porotou sestavenou z odborníků v oblasti výroby sýrů z České a Slovenské republiky a doplněnou odborníky z gastronomie.
Soutěžní kategorie:
Nakládané sýry, stejně jako jiné mléčné výrobky – jogurty, máslo, kefíry apod. nesoutěží, zrovna tak jako různé pomazánky z tvarohu i sýra. Nebudou přijímány výrobky ze směsí více druhů mléka.
Porota si vyhrazuje právo po provedení základního senzorického posouzení vyřadit ze soutěže výrobek, který by ohrožoval zdraví hodnotitelů.
Počet vzorků od jednoho soutěžícího není omezen, množství každého vzorku je stanoveno na 2 x 200g (Pokud je výrobek dodáván ve spotřebitelském balení, blížícím se této hmotnosti, lze připustit i méně.) Za každý přihlášený vzorek uhradí členové SFZ 200,- Kč, nečlenové 300,- Kč. Slovenští účastníci mohou platit v eurech. Detaily v přihlášce.
Vzorek musí být dodán 23.9.2017 v době od 08:00 do 09:00 hodin do kina v ulici Česká v Mikulově. Výrobky, které jsou uváděny na trh jako balené, musí být pro účely anonymity soutěže dodány bez etikety a označení výrobce. Etiketu prosíme dodat samostatně (nejlépe 2 a více kusů).
Přihlášky zasílejte emailem prostřednictvím tabulky v MS Excel, kterou najdete v příloze (Prosím nepřevádějte ji do jiných formátů – pdf, …, komplikujete tím zpracování přihlášky, děkuji.), na adresu farma.hvozd@centrum.cz a současně také na mrazek@vospaspsm.cz nejpozději do 13.9.2017. Po přijetí přihlášek Vám budou zaslány podrobnosti k celé akci.
Kriteria pro prodejní účast na Sýrové tržnici v historickém centru Mikulova.
Provozní doba tržnice
Pro účastníky soutěže (pouze registrované či schválené mlékárny!), kteří mají zájem o prodej vlastních sýrů v atraktivním prostředí historického trhu v centru Mikulova, budou připraveny prodejní stánky. Poplatek za prodejní místo činí Kč 600,- Kč, každý prodejce si pro letošek musí přivézt svoji lednici nebo chladící vitrínu, tak jako na každý jiný trh. Po dohodě s pořadatelem je možné použít vlastní stánek, pokud jej prodejce preferuje. Na sýrové tržnici je povoleno prodávat pouze vlastní produkty!
Zájem o prodej na tržnici prosím zasílejte na mail info@hospitalitytraining.cz nejpozději do 13.9.2017
Ubytování si zajišťuje každý účastník sám, neváhejte a objednávejte včas. Realizační tým tentokrát nebude mít pro vás k dispozici žádnou možnost ubytování.
Doprovodný program
Festival sýrů bude doplněný tak jako vloni doprovodným programem – cimbálovou muzikou, zpívajícími stloukačkami másla, programem pro děti, ovečkami v ohradě, odbornými přednáškami,kurzem zpracování mléka, sýrařskými dílničkami pro děti i dospělé a pečením chleba v hliněné peci.
Za pořadatele: Blanka Hrbková, Martin Hrabec, Ing. Josef Mrázek, Kateřina Urbánková