Ekologické zemědělství a výhled na další roky,
Ekologické zemědělství a možnosti hnojení – Kompostování hnoje v praxi
a alternativní přístup k tradiční zemědělské surovině
Termín: 24. 10. 2025 – 9:00 – 15:30hod
Místo: Penzion Sýpka, Rovensko, 789 01
Program:
9:00 – 9:15 Registrace účastníků
9:15 – 10:15 SZP po roce 2028 a začlenění environmentálních aspektů a ekologického zemědělství – výhled pro ekofarmy, plánované změny v nastavení od roku 2026 v rámci stávající SZP – Kateřina Urbánková
10:15 – 10:45 Proč hnůj kompostovat, SZP na období 2023–2027 (SP SZP) – půdoochranné technologie – Ing. Martina Poláková (Spolek pro inovace a udržitelné zemědělství, z.s.)
10:45 – 11:45 Právní minimum pro zemědělce a obce, legislativa a dopady na zemědělce a obce – co je potřeba k legálnímu kompostování hnoje, hnojiště a kompostárna – provozní rozdíly a legislativa, specifikace pro EZ, diskuze – legislativní rámec a praxe – Ing. Olga Křížová (Zemědělská a ekologická regionální agentura, z.s.)
11:45 – 12:15 Přestávka
12:15 – 12:45 Ekonomické aspekty kompostování – přínosy, náklady, shrnutí, diskuze – praxe PRO FARM Blatnice nebo farma v Jamné – Bc. Martin Tlačba (ProFarm Blatnice)
12:45 – 13:45 Tradiční hnůj vs. kompostovaný hnůj – přeměny organických látek a dusíku, zvyšování stability organické hmoty, omezování ztrát uhlíku a dusíku, vliv na půdní vlastnosti, možnosti aplikace, diskuze – agronomické hodnoty – praktická ukázka kvality – Ing. Jindřich Černý, Ph.D. (Česká zemědělská univerzita v Praze)
13:45 – 15:15 Současné praxe a technologie kompostování hnoje, technologie zakládky – aerace, měření teplot, řízení vlhkosti, surovinová skladba – zdroje N a C – význam uhlíkaté složky – Ing. Květuše Hejátková (Zemědělská a ekologická regionální agentura, z.s.)
15:15 – 15:30 Diskuze – zkušenosti z praxe, zařazení kompostu na ekologickém podniku, technologické řešení zpracování BRKO spolupráce s obcí, výstupy pro další praxi a návrhy k řešení, možnosti další spolupráce – projekty, pracovní skupiny, poradenství
Svoji účast na semináři potvrďte do 20. 10. 2025 na e-mail klara.kantorkova@pro-bio.cz.
Účast a občerstvení na semináři pro registrované zdarma.