Na první pohled možná nenápadná farma, na konci světa, někde u Dobrušky. Ale když se zaposloucháte do jejího příběhu, zjistíte, že je to místo, kde má každý krok smysl a kam má cenu se vypravit. Na biofarmě, která dnes obhospodařuje 42 hektarů půdy, se všechno točí kolem poctivého přístupu k půdě, zvířatům i lidem. I díky tomu již v roce 1995 farma získala ocenění pro nejlepší ekofarmu roku – tehdy tzv. Bartákův hrnec. Majitel se do zemědělství pustil díky svému tchánovi, který mu ukázal, že to jde i bez postřiků a zbytečné chemie. Chtěli hospodařit šetrně – ekologicky. A to také dodnes dělají.
Vedle polí se špaldou, žitem či bílou hořčicí tady najdete také pastviny s masným plemenem Limousin. Farma se zaměřuje na chov skotu okrajově, nyní zejména kvůli hnoji pro ornou půdu, ale v budoucnu by ráda rozšířila své možnosti o vlastní bourárnu a zpracování masa v kvalitě BIO až pro koncové zákazníky, kteří si sem našli cestu a jezdí si zejména pro obiloviny. Nic se tu nedělá „na efekt“. Když se porozhlédnete po dvoře, uvidíte staré stroje po dědovi, které dodnes slouží – a když se pokazí, opraví si je sami. Místo pečiva ze supermarketu tu voní kváskový domácí chleba, kdy žito vlastnoručně vypěstovali, vyčistili a umleli. Prostě upečený přesně tak, jak to dělávali naši předci.
Na této farmě nejde jen o výnosy a tabulky. Jde o to, předat něco smysluplného dál. A tak majitel doufá, že v práci jednou budou pokračovat i další generace. Že půda, kterou dnes obdělává bez chemie, bude stejně zdravá a kvalitní i za padesát let.
Celý příběh farmy a její každodenní realitu můžete vidět v nové reportáži.