Biopotraviny jsou produktem ekologického zemědělství, které hospodaří bez použití pesticidů, umělých hnojiv a další chemie. Biopotraviny tak neobsahují rezidua těchto látek jako NĚKDY potraviny z konvenčního zemědělství. Ekologické zemědělství současně zachovává přírodní rozmanitost v krajině a má pozitivní vliv na půdu, kvalitu vody, zvířata i lidské zdraví. Hospodaření v režimu ekologického zemědělství je rovněž vhodným řešením pro boj se suchem. Zdravá půda lépe zadržuje vodu, která je pak využitelná v období sucha.
Zařazení biopotravin do veřejného stravování dává smysl jak pro strávníky, tak pro sedláky. Strávníci, ať už se jedná o děti ve školních jídelnách, nebo o pacienty v nemocnicích, dostanou na talíř kvalitní a opravdové jídlo, ideálně z lokální produkce a sedláci získají jistotu stabilního odbytu, díky čemuž budou moci plánovat, investovat a rozvíjet se. Zavedení biopotravin do veřejného stravování by také mohlo motivovat sektor potravinářů k tomu, aby se více zaměřili na zpracování biopotravin a produkci výrobků, jež ponesou označení BIO. Stabilní odbyt ve veřejném stravování by mohl být impulsem, stejně jako je tomu v zahraničí, při zachování cen, které jsou často srovnatelné s konvenčním produktem.
Ve státech, kde biopotraviny ve veřejném stravování ze zákona již mají, se sektor ekologického zemědělství výrazně posunul. Zejména se zvýšila spotřeba a následně samozřejmě produkce biopotravin, což je mimo jiné také předmětem Akčního plánu ČR pro rozvoj ekologického zemědělství. Povinné procento biopotravin ve veřejném stravování mají například ve Slovinsku, Dánsku, Francii, Itálii, Španělsku, Rakousku a Německu. Většina uvedených států kombinuje ve svém přístupu bio a regionální potraviny, čímž dosahují nejlepšího efektu. Vláda tak dostává možnost ovlivnit strukturu zemědělství environmentálním, přitom ale produkčním směrem.
Naším cílem je prioritně zavedení tuzemských biopotravin, v nejlepším případě regionálních. Podporou tuzemského ekologického zemědělství šetříme NAŠI přírodu a krajinu, zvířata, půdu i vodu.
ZVÝŠENÍ PRODUKCE – Jistota odbytu motivuje sedláky k větší produkci a konvenční zemědělce motivuje k přechodu na ekologické zemědělství. Současně motivuje potravinářský sektor ke zpracování v režimu BIO.
OSVĚTA – Jedná se o signál veřejnosti, že biopotraviny k našemu stravování patří a jsou normální. Biopotraviny se stanou lépe dostupné i pro tu část populace, která je zatím nevyhledávala.
ZDRAVOTNÍ BENEFITY – Biopotraviny vznikají bez použití „chemie“, neobsahují rezidua pesticidů ani antibiotik, v mnoha případech mají současně vyšší výživové hodnoty.
ROZVOJ TRHU S BIOPOTRAVINAMI – Dlouhodobější kontakty a platební morálka ze strany veřejných institucí nabízí stabilní prostředí pro plánování a investice na straně ekologických farem a zpracovatelů bioprodukce.
POTRAVINOVÁ BEZPEČNOST – Ekologické zemědělství nepoužívá průmyslová hnojiva ani pesticidy, pro jejichž výrobu je nutný zemní plyn. Místo toho zvýšení úrodnosti půdy řeší pestrým osevním postupem, zařazením meziplodin, hnojením v podobě hnoje, kompostu nebo tzv. zeleného hnojení.
CHCETE SI NAJÍT SVÉHO EKOLOGICKÉHO ZEMĚDĚLCE VE SVÉM OKOLÍ?
Klikněte na mapu www.kamprobio.cz
Chcete pomoci se zařazením biopotravin? Kontaktujte nás…jsme specialisté v oboru ekologického zemědělství!
Prezentace veřejného stravování v Dánsku