Kdo hledá, najde...

Aktuality

14.10.2024

PGRLF spustí kontinuální příjem žádostí do programu Investiční úvěry Zemědělec

Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s. otevře ve čtvrtek 7. listopadu 2024 titul Investiční úvěry Zemědělec.

Jako významný nástroj pomoci českým zemědělcům považuji z dlouhodobého hlediska právě programy Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. Právě díky těmto titulům je pořízení investičního majetku v souvislosti se zemědělskou prvovýrobou především pro malé a středně velké podniky finančně zajímavější, a proto tento typ podpory směřujeme právě k nim,“ řekl ministr zemědělství, Marek Výborný (KDU-ČSL).

Od tohoto kola již nebude pro žadatele limitující pro příjem žádostí jejich počet, jak tomu bylo doposud. Nyní se jedná o předem stanovený a zveřejněný termín zahájení a ukončení příjmu žádostí, čímž věříme, že pro řadu zemědělců bude tento titul více atraktivní a dostupný,“ doplnil předseda představenstva PGRLF, Josef Kučera.

Program Investiční úvěry Zemědělec Program je určen zemědělským podnikatelům působící v oblasti zemědělské prvovýroby, kteří jsou řazeni v kategorii malých a středních podniků a kteří v uplynulých 24 měsících neuzavřeli s PGRLF smlouvu o poskytnutí úvěru ve stejném programu. Jedná se o investiční úvěr, který lze poskytnout ve výši 100 tis. Kč až 10 mil. Kč a minimální doba splatnosti úvěru jsou 2 roky. K úvěru fond současně poskytuje dotaci ve formě snížení jistiny poskytnutého úvěru, přičemž maximální částka, o kterou může být jistina v okamžiku poskytnutí úvěru snížena, je 400 tis. Kč nebo max. 30 % z celkové výše poskytnutého úvěru. Jedná se o program, který bude nyní spuštěn kontinuálně, resp. ukončení příjmu žádostí nastane po 12 měsících od jeho otevření.

Samotnou žádost bude možné podat výhradně elektronicky prostřednictvím formuláře, který bude dostupný na https://zadost.pgrlf.cz/. Detailní informace o programu, a to včetně instruktážního videa, jak správně podat žádost, naleznou žadatelé na stránkách společnosti www.pgrlf.cz.

Tisková zpráva ke stažení ZDE.