PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlásil výsledky soutěže Nejlepší biopotravina roku. Tou se pro rok 2024 stal “Bio přeštík v plechu” z Biofarmy Sasov na Vysočině. Výběrové vepřové maso v konzervě je z prasat původního českého plemene, jehož populace je dnes velmi omezená. V dalších kategoriích zvítězila kolekce antických obilovin, mošt, jehněčí ossobuco, Chardonnay a farmářský sýr. Letošní ročník soutěže přinesl nejen velké překvapení, ale také potvrzení dlouhodobé kvality českých biopotravin.
Návrat k tradicím v podobě masa z konzervy
Vítězný “Bio přeštík v plechu” je novinkou Biofarmy Sasov. Na trh byl tento produkt uveden teprve letos na jaře. „Snoubí se v něm tradice chovu přeštického černostrakatého prasete, ale i tradice „zavařování“ masa do plechovek. Tak jako je přeštík odolné plemeno prasat, tak i balení v plechu je odolné proti zkáze. Je zde i mnohoznačnost slova konzervace, kdy na jedné straně jde o tepelnou úpravu masa, ale zároveň i o zakonzervování genetické rezervy tohoto starého českého plemene,” říká k unikátnímu produktu Josef Sklenář, majitel Biofarmy Sasov. O obdobném produktu v bio kvalitě na českém trhu neví.
Obr. Vítězný Bio Třeštík v plechu je díky možnosti dlouhodobého skladování mimo lednici ideální na cesty nebo jako polotovar pro rychlé vaření. Skvěle se hodí pro přípravu gulášů, perkeltů, do směsí na špagety a těstoviny, a je vynikající i za studena.
Vysoká kvalita, vyšší cena: proč je přeštické prase dnes vzácné
Na rozdíl od běžně dostupného vepřového masa má přeštické maso více tuku a jeho výkrm trvá déle. To zvyšuje jeho cenu a pro většinu zemědělců je takový chov nerentabilní. V současnosti je černostrakaté přeštické prase dokonce ohroženo vyhynutím, protože počet plemenných zvířat je nízký a plemeno je zařazeno do tzv. genové rezervy. A to by byla škoda. Řešení je podle Sklenáře přitom jednoduché: pokud se maso a masné výrobky z přeštických prasat více prosadí na trhu, chovy se rozšíří a tím se zvýší šance na zachování tohoto tradičního místního plemene.
„Každý úspěch tohoto typu je obrovskou motivací pro další práci, pro další nápady. My se u každého našeho výrobku snažíme o to, aby „vyhrál“ hlavně u našich zákazníků. Proto jsme si i takto „vyhráli“ s designem přeštíka v plechu. Hravost je vlastní nejen lidem – máme ji odpozorovanou od našich zvířat.“
Josef Sklenář, majitel Biofarmy Sasov
Regionální skvosty: Výjimečné bioprodukty z Moravy
V dalších kategoriích porotu zaujaly hned dva produkty ze Zlínského kraje – Jehněčí ossobuco Bio z Farmy Rudimov a Hostětínský bio mošt Jablko Rakytník BIO
z Moštárny Hostětín, Farmářský sýr z Farmy Menšík v Beskydech v Moravskoslezském kraji. Se svým produktem se prosadila i Živá Farma ze Šanova na Jižní Moravě s Ochutnávkou antických obilnin – jednozrnky, kamutu a špaldy s podnázvem Víc než rizoto. A z Jihomoravského kraje je i nejlepší víno, kterým se stalo Chardonnay pozdní sběr 2023 z Vinařství Čech. Kategorie biovín je organizována ve spolupráci
se Svazem vinařů České republiky.
Obr. Podle Libora Kožnara, majitele Živé farmy vděčíme za antické nešlechtěné bio obilniny našim předkům, kteří je konzumovali už od doby kamenné. Díky tomu je náš zažívací systém perfektně uzpůsobený na enzymy těchto starých obilnin. Perfektní jsou i vařené jako příloha.
Překvapení ročníku: Tři farmy opět mezi vítězi
„Letošní ročník soutěže pro mě byl obrovským překvapením,” říká Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců a pokračuje: „Nejenže stejně jako loni putuje nejvyšší titul na Biofarmu Sasov, ale ve svých kategoriích se opět prosadily
i Moštárna Hostětín a Živá farma. V soutěži se nám tedy letos sešla hned tři hospodářství, která získávají ocenění dva roky po sobě. To jednoznačně dokazuje, jak vysokou kvalitu produkce si čeští farmáři dlouhodobě udržují, přicházejí s inovacemi a novými produkty.
A to přestože se často jedná o malé producenty.”
Obr. Hostětínský bio mošt Jablko Rakytník BIO z Moštárny Hostětín. Loni bodovala moštárna ve stejné kategorii s moštem Jablko.
Výjimečná kvalita produktů živočišného původu
Urbánková považuje za mimořádné i to, kolik produktů se letos sešlo v kategorii živočišného původu a vyzdvihuje jejich kvalitu. „Dokonce jsme jako porota museli přistoupit k tomu, že jsme oddělili mléčné a masné produkty v této kategorii, protože jinak by nebylo možné vybrat férovým způsobem výherce. Porovnávat navzájem dokonalý salám, produkty z přeštíka a například ovčí, buvolí nebo kravské mléčné produkty,
to prostě nebylo možné,“ dodává Urbánková.
Obr. Vítězem kategorie Steaková bio masa se stalo Jehněčí ossobuco Bio z Farmy Rudimov
Cenná zpětná vazba a mediální zájem
Úspěch v soutěži Nejlepší biopotravina roku přináší oceněným producentům nejen cennou zpětnou vazbu, ale také zvýšený mediální zájem. Navíc se vítězné biopotraviny prezentují na mnoha akcích nejen v České republice, ale i v zahraničí. Oceněné produkty bude možné ochutnat nebo zakoupit například na Festivalu BIO vín a sýrů, který se bude konat již 21. září v Mikulově.
„Vývoj nového výrobku bez chemie trvá i několik let a tak výrobek který budeme nominovat v roce 2025 jsme začali testovat již vloni.“
Josef Sklenář, majitel Biofarmy Sasov
Soutěž Nejlepší biopotravina roku 2024 pořádá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců pod záštitou Ministra zemědělství a ústředního ředitele Státní zemědělské
a potravinářské inspekce. O celkovém vítězi a nejlepších produktech v jednotlivých kategoriích rozhodla devatenácti členná odborná porota v čele s předsedou Pavlem Maurerem. Největší klání v oblasti potravin s certifikací se letos uskutečnilo po dvaadvacáté. Přihlášeno bylo 140 biopotravin.
Obr. Nejlepším vínem bylo pro letošní rok zvoleno Chardonnay pozdní sběr 2023 z Vinařství Čech
Obr. Farmářský sýr z Farmy Menšík se stal vítězem kategorie Biopotraviny živočišného původu – mléčné produkty. Vzniká v krásné přírodě Beskyd na Farmě Menšík, která se specializuje na mléko a mléčné produkty.
Tabulka oceněných produktů v soutěži Nejlepší biopotravina roku 2024:
Vítěz kategorie Biopotraviny živočišného původu – mléčné produkty | Farmářský sýr | Farma Menšík |
Vítěz kategorie Steaková bio masa | Jehněčí Ossobuco Bio | Farma Rudimov |
Vítěz kategorie Biopotraviny rostlinného původu | Hostětínský mošt Jablko Rakytník BIO | Moštárna Hostětín |
Vítěz kategorie Biopotraviny pro gastronomii, pochutiny a ostatní | Ochutnávka antických obilnin – jednozrnka, kamut, špalda – Víc než rizoto | Živá farma |
Vítěz kategorie Biovíno | Chardonnay pozdní sběr 2023 | Vinařství Čech |