Kdo hledá, najde...

Aktuality

12.6.2024

Nejlepší ekofarmou roku 2024 je Statek Winter

Rodinná farma Statek Winter z Jeseníků je Nejlepší ekofarmou roku 2024. Statek se zaměřuje na chov skotu a prodej vyzrálého hovězího masa v kvalitě bio. Majitelé si zakládají na zodpovědném přístupu ke krajině, chovaným zvířatům a svým zaměstnancům. A i to je důvod, proč se pořadatelé soutěže, PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců a Nadační fond Bartákův hrnec, rozhodli udělit titul Nejlepší ekofarma roku právě Statku Winter. K slavnostnímu předání ocenění, které se uskuteční 29. června přímo na farmě, je zvána široká veřejnost.

O chod Statku Winter, který hospodaří na 417 hektarech půdy na úpatí Jeseníků a Orlických hor nedaleko Šumperka, se stará devět stálých zaměstnanců. Na rozsáhlých horských loukách tu chovají 280 kusů skotu. Základní stádo tvoří Český strakatý skot, který doplňují masná plemena, jako je Hereforský a Piemontský skot a Blonde d’Aquitaine. Krmivo pro zvířata si na statku pěstují sami. Hospodářství disponuje vlastní certifikovanou porážkou a bourárnou fungující dle legislativy ekologického zemědělství a nabízejí i zemědělské služby.

Obr. Statek Winter hospodaří na 417 hektarech půdy. Foto: PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců

Statek Winter – ve své současné podobě, je velmi mladá rodinná společnost, která vznikla před čtyřmi lety ve Vysokých Žibřidovicích, založením obchodní společnosti, do níž František Winter přizval svou dceru a jejího manžela. Navázal tak na osobní zemědělskou historii – v zemědělství se pohybuje od roku 1979, od roku 1993 soukromničí. Z toho 24 let působí v sektoru ekologického zemědělství.

 

Pusťte si reportáž ze Statku Winter:

 

Kvalita a autentičnost

Na statku kladou velký důraz jak na ekologické zemědělské postupy, tak i lokální produkci. „Naše maso je vysoce vyzrálé, chovaná zvířata žijí celoročně na horských loukách, jsou chována s ohledem na jejich celkovou pohodu. Všechny tyto faktory společně přispívají k tomu, že takto produkované maso je pak křehčí, šťavnatější a chuťově kvalitnější,“ popisuje František Winter.

„Většina našich odběratelů pochází z regionu, což odpovídá filozofii značky, kdy místní obyvatelé nakupují místní produkci, což nejen pomáhá regionu z hlediska ekonomického, ale má to také pozitivní ekologický dopad. Dbáme na kvalitu a autentičnost,“ dodává Winter.

Obr. Hospodářství disponuje vlastní certifikovanou porážkou a bourárnou. Foto: PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců

Spotřebitelé masa i mezi dětmi

Poptávka po hovězím mase, podle Wintera, pomalu roste. Lidé se podle něj čím dál více zajímají o to, jak biopotraviny vznikají, jak jejich produkce ovlivňuje kvalitu životního prostředí a oceňují také již zmiňovanou lokálnost produkce. I přes mírně vyšší cenu tak získává ekologická produkce v oblasti hovězího ze statku Winter na popularitě.

„Zajímavou cílovou skupinou jsou pro nás nově děti – žáci – strávníci ve školních stravovnách. Díky projektu „Od vidlí po vidličku“ jsme začali zavážet některé školní jídelny. Máme tak možnost vychovávat v rámci filozofie podpory lokální produkce budoucí zodpovědné spotřebitele,“ pochvaluje si Winter spolupráci se školami, kterou považuje za důležitou a smysluplnou, přestože z finančního hlediska tak výhodná není.

Obr. František Winter založil Statek Winer před čtyřmi lety. Foto: PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců.

Završení odpovědného hospodaření

A co pro statek Winter znamená ocenění Nejlepší Ekofarma roku? „Pro náš statek je to ocenění, kterého si nesmírně vážíme. A já osobně, vzhledem k tomu, že odpočítávám posledních pár dnů do odchodu do důchodu, vnímám ocenění jako takové završení mého mnohaletého snažení o odpovědné hospodaření v drsné, ale krásné horské krajině. Vždy jsem se snažil, aby bylo moje hospodaření zodpovědné ke krajině, chovaným zvířatům, ke stávajícím zaměstnancům statku, ale vlastně i obecně k budoucím generacím.“

 

Maso lze koupit přímo na statku

Maso ze Statku Winter mohou lidé ochutnat v restauracích, aktuálně mimo jiné v Bistru J&J v Šumperku nebo Restauraci Bůrger ve Zlíně. A statek umožňuje i objednání masa elektronicky prostřednictvím poptávkového systému. Maso však prozatím neposílá po Česku, zájemci si pro něj musí přijet přímo na farmu ve Vysokých Žibřidovicích nebo na další dvě místa nedaleko. V nabídce Statku Winter je například BIO vyzrálý hovězí Tomahawk nebo Flank steak, Bio hovězí vyzrálá svíčková, mleté maso, tatarák nebo ossobucco.

Den otevřených faremních vrat

Cena pro Nejlepší ekofarmu roku bude oficiálně předána v rámci akce „Dne otevřených faremních vrat“ přímo na Statku Winter ve Vysokých Žibřidovicích. Na statek se tak má možnost podívat kdokoliv. Akce se uskuteční 29. června a pořadatelé na ni zvou širokou veřejnost. Program začne v 10 hodin ráno a potrvá do 17 hodin.  Pro návštěvníky budou připraveny komentované prohlídky, pokrmy z bio vyzrálého hovězího masa připravované mistrem kuchařem Václavem Šmerdou, farmářský trh s bio produkcí, ukázky zemědělské techniky, vystoupení hudební kapely, informace o ekologickém zemědělství. Nebude chybět bohatý program pro děti a ochutnávky regionálních potravin a bioprodukce včetně výrobků oceněných v soutěži Nejlepší biopotravina roku.

A jaké je přání zakladatele Statku Winter? „Zachovat rodinnou zemědělskou tradici, předat to, co jsem se sám postupně učil, mladým. Zároveň to přináší plno nových příležitostí, kdy třeba právě na způsobu prodeje masa přes webové stránky – novým pojetím prezentace a také otevřením farmy veřejnosti, můžeme dál naše – teď už rodinné – hospodaření rozvíjet,“ dodává Winter.