Kdo hledá, najde...

Aktuality

8.6.2023

Naše lesy se mění: třetí rok po sobě se sází víc listnáčů než jehličnanů

Tisková zpráva – Listnatých stromů se v České republice vysazuje stále více. Třetí rok po sobě jich lesníci vysázeli více než jehličnanů, soustavně narůstá plocha přirozené obnovy lesa. Na ploše zničené kůrovcovou kalamitou a suchem tak vyrostou lesy druhově pestré a odolnější ke změně klimatu. Ministerstvo zemědělství poskytlo loni na obnovu lesů přibližně 4,2 miliard korun.

V roce 2022 plocha obnovených lesních porostů představovala rekordních 50 058 hektarů. Třetí rok po sobě roste plocha zalesněná listnáči. Loni vysázeli lesníci téměř 226 milionů stromků, konkrétně 141,5 milionu listnáčů a 84,3 milionu sazenic jehličnanů.

„Poslední tři roky jsou z celostátního pohledu ve znamení postupného poklesu objemu těženého kůrovcového dříví, je to potěšující trend. Negativní dopady kůrovcové kalamity jsme přijali jako výzvu k zásadní změně našich lesů. Rozsah obnovy lesů láme za poslední tři roky několik rekordů, jak dokládá statistika. Naše opatření proti dopadům sucha na lesní porosty a bezprecedentní kůrovcové kalamitě na většině území České republiky, které jsme přichystali, se osvědčují,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Více informací ZDE