PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců nabízí možnost účasti osob s trvalým bydlištěm v Pardubickém kraji na školeních, jejichž tématem bude „Provoz biorestaurace“. Akce je pořádána v rámci projektu OPVK s názvem „Ekologická agroturistika a provozování biorestaurací“ č. CZ.1.07/3.2.13/03.0036.

Občerstvení a vzdělávací materiály jsou pro osoby z Pardubického kraje zdarma.

  1. koncept bio restaurace  (produkt) – náležitosti-zřízení živnosti, legislativa, místo, vybavení, skladování, personál, tvorba menu a cenotvorba, marketing
  2. Dodavatelé – jednání a smlouvy, oboustranně výhodná spolupráce, výběr strategického partnera
  3. Zpracování masa, porážka, dělení masa, výtěžnost, „od čumáčku po ocásek“, recepty
  4. Zpracování zeleniny a vajec– sezónní zelenina, zpracování zeleniny a výtěžnost, recepty
  5. Mléko – zpracování mléka, jogurty, sýry a jejich prodej
  6. Pekárna – chléb a pečivo, dezerty, zpracování bio mouky, kvásek
  7. Bezodpadová kuchyně – zpracování odpadu a jiné formy prodeje
  8. Školení personálu, další rozvoj a expanze
  9. PR, marketing a komunikace, využití virální kampaně
  10. Krizový management, snižování nákladů, manévrování v době krize, ukončení podnikání
  11. Informace z praxe

Součástí přednášek jsou i praktické ukázky, účast odborníků v dané oblasti, praktické informace a kontakty.
V případě zájmu nás, prosím, kontaktujte.

Přihláška na kurz Provoz biorestaurace – lektoři

  • Vidíte v biopotravinách obchodní potenciál?
  • Nejste lhostejní k přírodě a okolí?
  • Chcete si rozšířit kvalifikaci?
  • Rádi byste, aby lidé jedli kvalitněji?
Staňte se lektorem vzdělávacího projektu PROVOZOVÁNÍ BIORESTAURACÍ
Výroba a obchod s biopotravinami jsou dynamicky se rozvíjející oblastí. Suroviny původem z ekologického zemědělství se dle statistických údajů postupně začleňují do jídelníčků většiny obyvatel ČR. V České republice již existují certifikované biorestaurace. Přestože se zatím jedná pouze o první vlaštovky, dá se předpokládat, že v nejbližších letech nastane boom restaurací, které připravují pokrmy z prověřených surovin, mezi něž se biopotraviny zcela jistě řadí. Provoz biorestaurace je však poněkud odlišný, což právě uvedený kurz jako jediný v ČR reflektuje.
Počet hodin: 5 x víkend (pátek 5 hodin, sobota 10 hodin, neděle 7 hodin), 1 x exkurze do certifikované biorestaurace (10 hodin)
  • Stručný obsah kurzu:
    teorie – aktuální legislativa a jednotlivé vyhlášky provozu restauračního zařízení, provoz biorestaurace, certifikace a kontrola na provoz v biokvalitě, vypracování podnikatelského plánu, PR a marketing biorestaurace, ekonomické aspekty;
  • praktická část – příprava pokrmů z certifikovaných surovin
Lektor: Michal Hromas
Cena: osoby s trvalým bydlištěm v Pardubickém kraji zdarma
Místo v Pardubickém kraji a přesný datum zahájení kurzů bude upřesněno. Budeme se snažit vyjít vstříc přihlášeným účastníkům.
Přihlášku na kurz naleznete zde
clanek-pardubice

Ukončení realizace projektu

Rozšíření nabídky vzdělávání dospělých v Pardubickém kraji, zvýšení konkurenceschopnosti a adaplability absolventů, to bylo hlavním cílem projektu OPVK č. CZ.1.07/3.2.13/03.0036 Ekologická agroturistika a provozování biorestaurací – tématicky zaměřeným na agroturistické služby a bioprodukty a způsob jejich pěstování a využívání. Realizace projektu byla ukončena 31.5.2014.

Prvním úkolem bylo vytvoření vzdělávacích programů Ekoagroturistika a Provoz biorestaurace. Výstupem těchto programů byly metodiky a pracovní sešity pro další využití (školení). Před samotným školením účastníků pilotního ověřování byli proškoleni lektoři a byl vytvořen e-learningový systém obou programů. Závěrečné pilotní ověřování probíhalo od ledna letošního roku a bylo zde proškoleno 55 osob s trvalým bydlištěm v Pardubickém kraji. Program ekoagroturistika se zabýval např. přechodem konvenční farmy na ekologickou, zavedením agroturistiky na farmě, dotační podporou agroturistiky na farmě a v závěru školení účastníci navštívili několik vzorových ekofarem (ať už agroturistiku nabízející, či agroturistiku plánující). Program biorestaurace byl zaměřen na podmínky pro otevření a provoz restauračního zařízení v bio kvalitě, legislativu, certifikaci, marketing biorestaurace, nakládání s biopotravinami a také na praktické ukázky receptů z biosurovin. Ačkoli bylo školení časově náročné, účastníci byli velmi spokojeni.

dvere-s-info

p1011149

p1016889

„Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky“